Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Innovatim Science Park NSS Water
Elektronikproduktion |

Rent vatten för halvledarindustrin prisas

Årets vinnare av det svenska uppfinnarpriset, Skapa-priset är Björn Holmström från Västra Götalands län för hans uppfinning "Wet Nano - rent vatten för halvledarindustrin".

Förutom äran som Skapa-priset innebär har Björn Holmström, som ligger bakom startupen NSS Water, mottagit en prissumma som uppgår till 500 000 kronor. Det står i ett pressmeddelande.

Skapa-juryn skriver i sin motivering att färskvatten är en bristvara på många platser på vår jord. Vatten är livsnödvändigt för allt liv på jorden, men används till så mycket annat än att dricka. Vatten är bra att använda för rengöring, och då ska vattnet vara renare än det som ska rengöras. Om man ska rengöra något som är väldigt litet och inte får ha någon smuts på sig alls, inte ens ett dammkorn ner på nanonivå. Då måste vattnet ” rengöras” innan det kan användas för att rengöra med.

”Detta är fallet när man ska tvätta kiselskivor i halvledarindustrin. Traditionellt används otroligt stora mängder vatten för denna tvättprocess. En halvledarfabrik gör av med miljontals kubikmeter vatten om året. Vatten som dessutom förorenas med kemikalier. Med Wet Nano har man löst detta på ett mycket effektivare sätt. Genom membrandestillation på industriell nivå kan vattnet renas ner på nanonivå och med minskat kemikaliebehov. Vattenåtgången i processen blir upp till 90% lägre och tvättvattnet görs på plast i halvledarfabriken. Efter rengöringsprocessen renas vattnet från kemikalier och kan åter släppas ut i naturen, helt utan föroreningar. Detta gör att väldigt mycket färskvatten kan användas till andra livsnödvändiga saker, som dricksvatten eller bevattning vid odling. Därför får uppfinningen Wet Nano Skapa-priset 2023,” fortsätter motiveringen. 

Björn Holmström tog även emot ÅForsk stipendium på 200 000 kronor förra året. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons