Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© VTT
Elektronikproduktion |

Finland i EU-krafttag för hållbar elektronikindustri

Elektroniskt avfall uppgick till 53 miljoner ton för fem år sedan – men nu får det räcka. Det tycker ett finskt konsortium som ansluter till ett EU-projekt för hållbar elektronikindustri.

Avfallsnivåerna från World Economic Forum pekar på att det är dags att börja använda nya produktionsmaterial och att i större utsträckning upprätta en cirkulär ekonomi inom elektronikindustrin. Det anser det finska forskningsinstitutet VTT, som enligt ett pressmeddelande tar täten i det finska konsortium som ansluter till det Philips-ledda EU-projektet Sustronics.

Projektet pågår under tre år, och är uppdelat i nio pilotprojekt, med målet att ta fram ny design till befintliga elektroniska apparater, eller att bidra med förslag till helt nya lösningar.

Det är en stor satsning, detta, påpekar institutet. 46 aktörer – inräknat de finska bolagen Canatu, Movesense, Screentec, Upcode och UPM Raflatec – från elva länder står bakom krafttaget för hållbarhet. Projektet har dessutom en budget på 40 miljoner euro, varav en fjärdedel kommer från EU och Key Digital Technologies Joint Undertaking. De finska aktörerna får även ta del av stöd från Business Finland.

”Så väl företag som konsumenter kommer förr eller senare att behöva välja hållbara alternativ inom tillverkning och konsumtion. De material som används i dag i elektronik på konsument- och företagsnivå är begränsade och kommer en dag ta slut helt och hållet,” säger Liisa Hakola, Senior Scientist och Senior Project Manager på VTT, i pressmeddelandet.

Bidragen från de finska bolagen innefattar bland annat nya typer av EKG-plåster, instrumentpaneler till fordon, diagnostik och hjärtmonitorer. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons