Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© SIO Grafen
Teknik |

Ny metod: Kvalitetssäkring av grafen via AI

Experter på Chalmers Industriteknik har tagit fram en ny metod för att ta reda på vilket grafen som används och vilket kvalitet det har. Och som hävdas vara snabbare och billigare än andra metoder.

Det finns befintliga metoder för att ta reda på vilket grafen som används och vilken kvalitet det har, men de är dyra både i fråga om pengar och tid. Det menar Lilei Ye, projektledare för studien och grafenexpert på Chalmers Industriteknik.

"I det här projektet har vi därför utvecklat en enkel och billig metod som gör det möjligt att reda på vilket grafen som används och vilken kvalitet det har," berättar hon i ett pressmeddelande. 

Genom att kombinera maskininlärning och grafenbilder från optiskt mikroskop har projektgruppen arbetat med att utveckla en metod som innebär att kunderna själva ska kunna analysera sina prover med hjälp av en mjukvara.

Projektet har genomförts tillsammans med Chalmers, 2D fab och Grafren. En utmaning har varit att förbereda proverna för att få så bra bilder som möjligt. Att använda ett optiskt mikroskop sägs vara billigt jämfört med andra metoder, men för att identifiera lagren av grafen krävs lång erfarenhet.

"Det är där AI:n kommer in, för att lära datorn att lära sig att identifiera lagren. Allt ska också göras i enlighet med standardisering. Det är en mycket viktig del," säger Lilei Ye i pressmeddelandet. 

Om allt går som planerat säger man att det kommer vara möjligt för kunderna själva att analysera sina prover och slippa lägga dyrbar tid och resurser på att anlita andra parter för provtagningen.

I nästa projekt hoppas gruppen kunna vidareutveckla konceptet med hjälp av fler parter från industrin.

"Vi förhandlar fortfarande med parterna och kommer att lämna in en ansökan i december. Men vi vill absolut fortsätta. Fungerar det inte kommer vi hitta ett annat sätt," säger Liley Ye. 

Raman, SEM och AFM uppges vara några av de vanligaste metoderna för att ta reda vilket grafen som används och dess kvalitet. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons