Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Energy Save
Elektronikproduktion |

Nordiskt värmepumpsbolag bygger fabrik i Turkiet

En ny fabrik för tillverkning av värmepumpar ska byggas i Turkiet. Bakom detta står bland andra svenska Energy Save, vars fabrik kommer spotta ut upp emot 100 000 enheter om året.

Värmepumpsbolaget Energy Save är medgrundare till ett nytt bolag som kommer att bygga en värmepumpsfabrik i Turkiet. Det står i ett pressmeddelande. 

Satsningen beskrivs som "en strategiskt värdefull investering som både kommer att förstärka bolagets supply chain" och som genom ägandet ger Energy Save ett "direkt inflytande över driften av fabriken." Investeringen innebär att Energy Save genom styrelserepresentation får "inflytande över strategiska beslut i det nya bolaget" samtidigt som framtida produkttillgång säkras genom att Energy Save får "högre prioritet i tider av stor efterfrågan."

Investeringen kommer att kosta ES Energy Save Holding AB 23 miljoner kronor, och görs tillsammans med bolagets största leverantör GD Amitime Thermal Technologies Co. Energy Save kommer att äga tio procent av bolaget och Amitime kommer att äga 88 procent. Resterande två procent kommer att ägas av bolagets lokala management.

"Under det senaste året har vi utvecklat vårt distributionsnätverk vilket, tillsammans med vår styrka i form av IP och know-how kring exempelvis hybridteknik och digitalisering, har stärkt vår position i värdekedjan. Den investering vi nu gör med Amitime är ytterligare ett exempel på hur vi utvecklar affären i linje med vår partnersskapsstrategi. Investeringen innebär att vi breddar och skapar synergier i vår supply chain samt möjliggör värmepumpstillverkning närmare våra europeiska kunder. Det nya bolaget och den nya värmepumpsfabriken kommer inte bara att generera avkastning, utan säkrar även tillgången till Energy Saves produkter under kommande år," säger Fredrik Sävenstrand, vd för Energy Save, i pressmeddelandet. 

Kapaciteten för den nya Europafabriken planeras inledningsvis att uppgå till 50 000 till 100 000 enheter per år. Fabriken uppskattas skapa cirka 380 arbetstillfällen, skriver bolaget i ett mejl till Evertiq. 

Byggandet av fabriken i Istanbul Trakya Free Trade Zone är planerad att börja under första halvåret 2024 och fabriken beräknas stå färdig under andra halvåret 2025.  

Ltd. Energy Saves finansiering sker med kapital som togs in i den emission som bolaget genomförde i februari 2023. En fjärdedel av aktiekapitalet kommer att betalas kontant vid bolagets grundande. Resten av beloppet kommer att betalas kontant i takt med att fabriken byggs, dock senast inom två år i enlighet med turkisk handelsrätt.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons