Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ElektronikBranschen
Elektronikproduktion |

EB: "Dubbel skattesmocka på hemelektronik"

Den 1 juli i år minskade avdragsmöjligheterna, vilket resulterat i att skatteuttaget ökat med 40 procent för tredje kvartalet 2023. Vid årsskiftet höjs skattenivåerna igen, nu med 8,5 procent.

Förändringen innebar enligt branschorganisationen ElektronikBranschen att de allra flesta produkterna fick en förhöjd skatt. Samtidigt började flamskyddsmedel med fosfor beskattas hårdare. Det skriver man i ett pressmeddelande. 

"Regeringen fortsätter att straffa svenska konsumenter med en skatt som bevisligen inte skapar någon miljönytta. Hemelektroniken blir däremot dyrare och regeringen driver på inflationen," säger Pernilla Enebrink, vd ElektronikBranschen, i pressmeddelandet. 

Organisationen fortsätter med att ändringen föregicks av en konsekvensutredning som man anser saknade underlag för beräkningar av hur kostnaderna för företagen skulle påverkas. Trots det lät Regeringskansliet, menar man, bli att kontakta branschen för att få information om vilka effekter förändringarna skulle få.

"Skatteuttaget som enligt Regeringskansliets beräkningar inte skulle öka, har ökat med 38 procent eller 156 miljoner under första kvartalet, trots minskad försäljning," säger Pernilla Enebrink.

Den kommande höjningen nästa år, med 8,5 procent, uppges vara en följd av en årlig KPI-justering. Elektronikskatten ökar därmed från maximalt 611 till 668 kronor inkluderat moms per vara.

"Vill regeringen göra skillnad ska de driva frågan inom EU. Då kan de göra skillnad på riktigt, nu mjölkar de bara konsumenterna på pengar. Det är lätt att tro att skatten gör nytta, men en svensk skatt påverkar inte alls produktutvecklingen av hemelektronik. Det görs inga mobiltelefoner eller tv-apparater för den svenska marknaden," säger Pernilla Enebrink.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons