Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Kanthal
Elektronikproduktion |

Svenska bolaget utökar produktion av SiC-element

Stark efterfrågan från industrin på elektrisk värmning gör att det Kanthal, med huvudkontor i Hallstahammar, utökar sin produktion av kiselkarbidelement i Europa.

Det råder en allt större efterfrågan på nya värmelösningar som är mer hållbara, och den kommer från tillverkare av litiumjonbatterier, elektronik och glas, skriver Kanthal i ett pressmeddelande. 

Som ett svar på detta utökar bolaget sin produktionskapacitet av värmelement av kiselkarbid, en produkt som används i industriella värmeprocesser upp till 1 625°C. Vid anläggningen i Perth, Skottland tillverkas det värmeelement av kiselkarbid under namnet Globar. I samband med expansionen i Perth etablerar Kanthal också ett nytt servicecenter för kiselkarbidelement på befintlig plats i Concord, North Carolina, USA.

Syftet med allt detta uppges vara att svara på marknadstillväxten på kort och medellång sikt i Europa och Nordamerika och att stödja långsiktig produkt- och applikationsutveckling.

Den totala investeringen på ungefär 100 miljoner kronor kommer att ske mellan 2024 och 2025. Den inkluderar utbyggnad av den nuvarande tillverkningen i Perth med 1 000 kvadratmeter, samt ny utrustning, ny layout och ytterligare lagerutrymmen. Projektet ökar kapaciteten och leder till ytterligare arbetstillfällen med start 2024.

"Den här investeringen är nödvändig för att vi ska kunna möta våra kunders framtida behov. Vi förväntar oss en snabbt växande efterfrågan på våra värmelösningar eftersom de gör det möjligt för industrier att genomföra det gröna teknikskiftet. Vi skalar också upp vår produktion för att möjliggöra ny produkt- och applikationsutveckling för installationer av större värmesystem. Investeringen gör att vi kan svara på efterfrågan både i Europa och Nordamerika," säger Rickard Dahlgren, tillförordnad chef för affärsområdet Heating Systems på Kanthal, i pressmeddelandet. 

Båda anläggningarna förväntas vara i full drift 2026, och öka produktionskapaciteten med cirka 40 procent. 

I juni tillkännagav Kanthal en utbyggnation av produktionskapacitet för anläggningen i Walldorf, Tyskland. Här tillverkar företaget produkter som Fibrothal, värmemoduler, gasflödesvärmare, metalliska värmeelement och diffusionskassetter.

Hur många arbetstillfällen rör det sig om?

"Vi har inte sagt någon siffra men idag har Kanthal mer än 120 anställda i Perth. Investeringen kommer att öka kapaciteten och ge möjligheter till jobb stegivs fram till 2024. Svårt att säga mer exakt just nu det är för tidigt," skriver Yvonne Edenholm, Press and Media Relations Manager på Kanthal, i ett mejlsvar till Evertiq. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2