Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Teknikforetagen
Teknik |

Kritik riktas mot anslag i höstbudget

Svensk industri löper risk att tappa konkurrenskraft av neddragningar inom industrinära forskning. Det skriver Teknikföretagen och Scania i en debattartikel i Ny Teknik idag.

Teknikföretagens vd Pia Sandvik och Scania riktar skarp kritik mot höstbudgeten, som man menar innehåller neddragningar inom industrinära forskning och innovation. Budgeten innebär, fortsätter man, att anslagen blir betydligt mindre till Vinnova, som är en svensk forsknings- och innovationsmyndighet, och som man lyfter fram som mycket viktig för företagen. 

Detta riskerar att slå hårt mot svensk industris konkurrenskraft, och att även sätta en kunskap som byggts upp över tid mellan företag, akademi och forskningsinstitut i gungning. Man argumenterar i det stora hela för teknologins och produktionens kritiska roll för så väl företag och länder, men också för digital och grön omställning, och att produktion successivt flyttas hem efter att ha legat utanför landets gränser. 

"Teknikföretagen gör dessutom varje år grundliga analyser av detta. Dessa visar att industrin över en längre tid, från 2008 och framåt, ökat sin andel direkt produktion i Sverige," står det i debattartikeln. 

Författarna efterlyser därför en omläggning av den pågående kursen, som man menar kan innebära att konkurrenskraften i svensk industri och produktion kan löpa risk att gå rakt ner i källaren. 

Därför efterlyser man dels en "kraftfull innovationssatsning på produktionsområdet", "en särskild satsning för att lyfta kunskapsnivån i små- och medelstora tillverkande företag" samt ett "nytt nationellt program för produktionsinriktad utbildning". 

"Nu måste kursen läggas om. Det behövs större satsningar, inte mindre," skriver författarna. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2