Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt
Elektronikproduktion |

Northvolt får finansiering för sin kanadensiska fabrik

Den svenska batteritillverkaren meddelade tidigare i år att en fabrik ska byggas i Kanada. Nu öppnar ett investeringsbolag plånboken för en miljardfinansiering för den kommande fabriken i Quebec.

Northvolts moderbolag har tagit emot 200 kanadensiska dollar, motsvarande 1,5 miljarder kronor i en finansieringssumma, skriver det plånboksöppnande investeringsbolaget CDPQ i ett pressmeddelande. 

Pengarna kommer i form av konvertibler och är öronmärkta för att stötta etableringen av den kommande cellfabriken i Quebec, Kanada. 

Batteriindustrins värdekedja är en högintressant sektor, skriver CDPQ. 

"Och med dess positiva inverkan på omvandlingen till grön energi ser vi att även en stor tillväxtmöjlighet under de kommande tio åren, vilket kommer att gynna våra insättare," fortsätter CDPQ:s vice vd, Kim Thomassin i pressmeddelandet. 

Northvolts amerikanska topp, Paolo Cerruti ser positivt på det stöd man får. 

"CDPQ har varit delaktiga under en längre tid och har bidragit aktivt till att det här ska bli verklighet. Vi är glada över en samarbetspartner som har ett långsiktigt tänk och som är engagerad i Quebecs ekonomi och energisektor," fortsätter Cerruti i pressmeddelande. 

Northvolt berättade tidigare att de första batterierna väntas rulla av bandet 2026 vid den kommande kanadensiska fabriken, Six. 

Personalbehovet kommer enligt bolaget att uppgå till 3 000 anställda för den första kapacitetsfasen på 30 GWh. Northolt skriver att man kommer tillverka battericeller till bilar, lastbilar och bussar.

Bolaget börjar med markförberedelserna i höst och bygger fabriken från och med 2024. Marken sträcker över 170 hektar, vilket sägs motsvara 1 000 hockeyrinkar.

Produktionen kommer att öka gradvis efter 2026. Bolagets prognos säger att full kapacitet på 60 GWh nås vid 2028.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons