Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt
Elektronikproduktion |

Northvolt lutar sig mot Altris natriumexpertis

Den svenska batteritillverkaren har presenterat ett nytt natriumjonbatteri. Bolaget har här samarbetat med svenska experten inom området, Altris, en tillverkare av natriumjonbatterier från Uppsala.

Northvolt och Altris har under året presenterat i huvudsak investeringar och produktionsmässiga nyheter. Men i dag stoltserar bolagen med något annat, en gemensam sak: ett nytt batteri byggt på den kemiska kombinationen natriumjon. 

Till att börja med uppges batteriets energidensitet landa på över 160 wattimmar per kilogram. Därefter går duon in på ett av de största problemen med batteriindustrin, sourcing av kritiska mineraler. Northvolt och Altris skriver att batteriet i fråga är fritt från litium, nickel, kobolt och grafit, och använder i stället järn och natrium. Anoden är kolbaserad och katoden baserad på materialet Prussian White. 

"Det råder stora förväntningar på natriumjonbatterier, vilket gläder mig i och med att vi har utvecklat en teknologi som kommer möjliggöra en utrullning på bred front som trappar upp energiomställningen," säger Northvolts vd, Peter Carlsson i ett pressmeddelande. 

Northvolts förhoppning är att bli den första att industrialisera och kommersialiser batterier baserade på katodmaterialet Prussian White. Marknader som hamnat i siktet är energilagringslösningar på marknader som bland annat Indien, Mellanöstern och Afrika. Men det finns tankar om att bredda till elektriska fordon, förutsatt att energidensiteten ökar i senare generationer. 

"Genom att nå en energitäthet som möter marknadens efterfrågan har vi levererat i enlighet vår färdplan. Nu har vi våra ögon satta på att till att börja med uppnå 200 wattimmar per kilogram, med ren och hållbar kemi, säger Björn Mårlid, vd för Altris, i pressmeddelandet. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1