Annons
Annons
© KTH
Elektronikproduktion |

I morgon avgörs Electrums framtid

Hur blir det med Kungliga tekniska högskolans säte i Kista – väger argumenten gällande en flytt till Valhallavägen till elektroniknavets fördel? Det får vi veta i morgon, för då kommer beslutet.

Det har varit en orolig tid på Kungliga tekniska högskolan, inte minst under hösten. Efter att Evertiq, tillsammans med flera andra nyhetsmedier rapporterat om att lärosätet behövde spara åtskilliga miljoner i lokalkostnader har den ena kritiken avlöst den andra. Medan KTH ser positivt på möjligheterna att flytta över verksamheten i Kista – och inte minst Electrumlaboratoriet – till Valhallavägen, ser de som skulle vara direkt berörda av detta åtgärden som ohållbar, kanske rent av absurd.

Carl-Mikael Zetterling, avdelningschef för elektronik och inbyggda system på KTH Kista, har varit en av de högst låtande rösterna emot förslag under sensommaren och hösten.

I en kommentar för Semi14 från den 21 oktober bestrider Carl-Mikael Zetterling ledningens ekonomiska argument. Samtidigt belyser han trångboddheten på Valhallavägen, som uppges inte kunna mäkta med vare sig 200 anställda eller 1 500 studenter. Och gällande Electrumlaboratoriet är en flytt övermäktig – men inte enbart ur ett ekonomiskt perspektiv, där notan skulle landa på uppåt en miljard kronor, utan även i fråga om nya kemikalietillstånd kan fås på en ny plats.

”KTH:s prorektor har ännu inte kunnat ge ett enda argument för varför det vore bättre om vi flyttar – varken ekonomiskt eller kvalitetsmässigt. Vi på KTH Kista är glada över att KTH ligger på topp 100-listorna över internationella universitet (THE och QS), men vi undrar hur länge till vi kommer ta plats där med dessa hafsiga beslut som hotar,” skriver Zetterling för Semi14.

"Mångfald är allt"

Fler röster har tillkommit med tiden. En av dessa är Alexandra Leyton, kommunikatör på KTH, som sedan 2017 jobbat med att locka unga från Järva till högre utbildning. I ett inslag på SVT Nyheter från den 18 oktober får hon frågan om man inte kan fortsätta med det befintliga arbetet i Kista inne i stan.

”Det gör man ju över hela KTH men för just den här målgruppen så betyder avståndet mycket. Vi vet att man sällan tar sig in till stan och att då ha ett utbildningsfäste här är superviktigt,” säger hon till SVT Nyheter.

Hon får medhåll från Mark Smith, professor vid avdelningen för Elektronik och inbyggda system i Kista.

”Mångfald är allt. För om alla hade tänkt likadant, om alla hade studerat samma sak så hade man bara fått en sorts svar. Jag ser på Rinkeby, Tensta och liknande ställen som en guldgruva av möjligheter. Det finns alla möjliga olika tankar, idéer och sätt att se på hur man går till väga,” säger Mark Smith till SVT Nyheter.

”Finns inga pengar att tjäna”

Även KTH-professorn Mikael Östling har gjort sin röst hörd i sammanhanget, Östling har tidigare figurerat i Evertiq, där han lyfte fram Sveriges kompetens inom halvledarområdet – både inom näringslivet, men framför allt inom akademin.

”Det är ett av de förnämsta universitetslabben i norra Europa för chipsteknologi och tillverkningen av halvledare, sådant som vi behöver och kommer att behöva ännu mer i framtiden. Vi står inför den stora elektrifieringen där dessa nya komponenter, som vi är specialister på, kommer att behövas,” säger Östling till Nyhetsbyrån Järva.

Till samma publikation skriver han även att man har jobbat fram ett underlag som visar att det inte finns några pengar att tjäna på att flytta från Kista

”Det här är våra billigaste lokaler på KTH, man kan och bör flytta hit fler KTH-verksamheter och få än nu större impact för framtiden tillsammans med hela industriklustret som finns här,” säger Mikael Östling till byrån.

Skarpt läge

I morgon är det alltså skarpt läge - universitetsstyrelsen fattar beslut gällande campusrockaden.

I en kommentar till ett inlägg av Zetterling på Linkedin framgår det att prorektor Mikael Lindström och skolchef Ann Lantz i morgon den 22 november klockan 16 kommer besöka Kista campus för att informera om beslutet och besvara frågor. Zetterling skrev samma inlägg som en sista vädjan till styrelsen att se över sina planer inför morgondagen.

”Om flytten skulle lösa något problem, vilket prorektor fortfarande inte kunnat visa, skulle vi kunna acceptera det, men nu måste vi vända oss emot det. Det jag främst vill med detta öppna brev är att styrelsen noggrannt funderar över sitt beslut och dess inverkan på 200 anställda och 1500 studenter i Kista. Även ett långsiktigt inriktningsbeslut skulle försätta verksamheten i fortsatt limbo, och osäkerheten om framtiden skulle försvåra vår verksamhet.”


Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-12-19 15:25 V23.4.1-1