Vädjan till styrelsen: "Låt KTH vara kvar i Kista"
I dag, onsdag kommer beslutet om huruvida KTH blir kvar i Kista. Mycket står på spel – samarbeten, forskning och framtida studenter. ”Jag är förstås nervös inför beslutet,” säger Carl-Mikael Zetterling till Evertiq.
När du läser detta är det bara några timmar innan prorektor Mikael Lindström och skolchef Ann Lantz ska besöka Kista campus för att informera om ett inriktningsbeslut. Ett beslut om huruvida KTH ska vara kvar i Kista, och för att besvara frågor. Och oron, den är påtaglig.
Carl-Mikael Zetterling, avdelningschef för elektronik och inbyggda system på KTH Kista, berättar för Evertiq om flera månaders grundläggande arbete inför vad som nu komma skall, när vi når honom över telefon på tisdagskvällen. Från att ha känt sig delaktiga i processen upplever man att arbetslaget på KTH i Kista gradvis flyttats längre och längre från ritbordet.
Den så kallade SWOT-analysen, som man i våras fick i uppdrag att göra, innehållande för- och nackdelar med en flytt från Kista till Valhallavägen på Östermalm, ska ha skrotats och ersatts med ett nytt beslutsunderlag som ännu inte nåtts av dagens ljus. Man vet egentligen inte vad som kommer ligga till grund för det beslut som ska presenteras under dagen.
”Det är det som är så frustrerande. Här har vi lagt fram alla tänkbara motargument, men ledningen har inte bidragit med ett enda argument för en flytt eller att den skulle lösa något problem. Vi frågade till slut ledningen om vi gör något fel i Kista, men då får vi höra att allt fungerar utmärkt, säger Zetterling, som förundras över situationen i förhållande till de gångna årens händelser.
”Med tanke på att vi har genomgått en pandemi, en brist på komponenter och nu upplever en upprustning av halvledarindustrin hade jag förväntat mig något helt annat än en utredning om huruvida vi ska flytta härifrån.”
Det man står kvar med är argument i form de nödvändiga besparingarna på 150 miljoner kronor, som Zetterling menar är tandlösa.
”Vi sitter faktiskt i de billigaste lokalerna som finns på KTH, hyrorna ligger årligen på 40 miljoner kronor, en bråkdel av KTH:s totala hyreskostnader, säger Zetterling.
Om en flytt till Valhallavägen klubbas igenom skulle de negativa effekterna överskugga de positiva. Det skulle bli trångbott, och verksamheten otillgänglig för befintliga och framtida studenter, menar man. Man har flera vittnesmål från bland annat Järva som sagt att närheten till KTH varit avgörande för deras fortsatta studier. Men det blir också kostsamt – inte bara ekonomiskt, utan även för anseendet utåt.
”Oavsett utfall har vårt anseende tagit skada. Vi har svårt att tala för att KTH är seriöst och satsar långsiktigt på forskning inom området för elektronik, när man så lättvindigt säger att man flyttar allt,” berättar Zetterling.
Vad sitter du på för förväntningar och känslor inför beslutet?
”Jag är förstås nervös inför beslutet, men jag hoppas fortfarande att styrelsen ska fatta det förnuftiga beslutet och låta KTH vara kvar i Kista,” avslutar Carl-Mikael Zetterling.