Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Sinf
Analys |

Underleverantörsbarometern: "pessimistisk framtidssyn"

Sinf:s underleverantörsbarometer för kvartal fyra 2023 visar en pessimistisk framtidssyn. Omsättningsminskningen är den största sedan coronakrisen och andelen som förväntar sig en minskning har ökat.

Omsättningsminskningen är den största sedan coronakrisen och andelen som förväntar sig en minskning har ökat från 27 procent till 38 procent sedan förra kvartalet. Det skriver arbetsgivarorganisation Sinf i underleverantörsbarometern för det sista kvartalet för i år. 

Hela 90 procent tror också att lågkonjunkturen kommer att fortgå i sex månader eller mer, fortsätter man. 

"Just nu råder ett farligt dödläge, underleverantörerna brukar se ljust på framtiden men nu är det nattsvart," säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Sinf, i ett pressmeddelandet.

Lönsamheten har minskat i jämförelse med föregående år. Andelen som tror på ökad lönsamhet minskar från 28 procent till 19 procent, betydligt under genomsnittet på 36 procent, vilket även det indikerar en utbredd pessimism. Orderingången förväntas också minska. 38 procent uppger att de förväntar sig en minskning av orderingången. Det är den största minskningen på 15 år, utöver coronakrisen.

"Under de år jag har presenterat underleverantörsbarometern har jag inte sett så mycket pessimism utöver coronakrisen som i senaste mätningen. Siffrorna brukar innehålla betydligt mer framtidstro, där tilltron på den egna verksamheten brukar vara tydlig, oron nu är markant vilket är bekymmersamt," säger Sanna Arnfjorden Wadström i pressmeddelandet. 

Att 90 procent av de tillfrågade tror att lågkonjunkturen kommer att hålla i sig minst sex månader kan ytterligare förlänga den avvaktan som företagarna upplever.

"Det är idag svårare att få ordern i mål. Kunderna håller hårdare i pengarna. Många vågar helt enkelt inte investera," berättar Sanna Arnfjorden Wadström.

Trots de dystra sifforna finns de som är villiga att investera. 64 procent av företagen har kapital, men fler, 75 procent, känner behov av ytterligare ekonomiska resurser för att kunna genomföra möjliga investeringar. Men en alltför ihållande avvaktan riskerar slå mot hela leverantörskedjan och leda till en negativ spiral med minskad efterfrågan och risk för nedskärningar.

Barometern pekar även mot svårighet att generera vinst. Minskad lönsamhet ökar från 28 till 37 procent, sedan förra mätningen. Olika typer av kostnadsökningar har drabbat företagen i omgångar. 51 procent av de tillfrågade företagen tror exempelvis att elpriset fortsatt kommer att påverka resultatet negativt.

"Historiskt har avvaktan haft dämpande effekt på tillväxt och investeringar. Så det gäller att våga göra rätt avvägningar för att inte stanna av helt. Dödläget kommer främst ur den ekonomiska osäkerheten, det inhemska och globala läget. Men företagens kämpaglöd brukar synas starkt även i lågkonjunktur. Det finns också en stor investeringsvilja men man vågar inte investera. Det är tydligt att alla kostnader företagen drabbats av de senaste åren skapar försiktighet. Regering och Riksbank behöver snabbt sätta in stimulansåtgärder så framtidstron ökar. Företagen vill mycket men vågar inte. Många har de sista åren tappat stora marginaler," avslutar Sanna Arnfjorden Wadström.


Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-09-10 18:03 V23.1.6-1
Annons
Annons