Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt
Teknik |

Miljonregn över drönare och batterier

Under våren 2023 har både privata och offentliga aktörer kunnat söka stöd för större prototyper. Nu har sex projekt fått stöd från Energimyndigheten och bland dessa återfinns Northvolt.

Summan uppgår till 150 miljoner kronor och är fördelade över sex projekt inriktade till vattenrening med enzymer, skogsgallring med hjälp av drönare och konvertering av fossil gasol till förnybar DME gemensamt. Det står i ett pressmeddelande. 

Airforestry är ett av projekten, där svensk skogsindustri och Skogforsk ska demonstrera en gallringsmetod inom skogsbruket med drönarteknologi. Fördelar i detta, menar man, är en ökad tillväxt i ungskogen och en minskad energiåtgång jämfört med traditionella metoder.

Budget: 70,4 miljoner kronor, varav 31,8 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten

Northvolt Revolt är också en av stödmottagarna och demonstrerar ett slutet kretslopp för integration av återvunna lithiumjonbatterier vid tillverkning av katodaktiva materialprekursorer (pCAM).

Budget: 18,5 miljoner krono,r varav 4,6 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten

Enerpoly är ytterligare en mottagare och ska demonstrera en produktionslina för ett patenterat zinkjonbatteri. Argumenten för zinkjonbatterier är enligt bolaget att de ha potential att vara kostnadseffektivta, hållbara och säkra alternativ för stationär energilagring.

Budget: 96,6 miljoner kronor, varav 88,5 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten
 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2