Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© KTH
Teknik |

Stor besvikelse efter KTH:s flyttbesked

All vädjan var till slut förgäves – under onsdagen kom beskedet att KTH flyttar från Kista till Valhallavägen. Ett besked som rapporterats ha blivit känslosamt – och tårfyllt – för många.

KTH:s vill med flytten från Södertälje och Kista satsa långsiktigt på att bli ett starkare lärosäte. Men beskedet har inte varit förskonat från kritik.

Evertiq har rapporterat om campusrockaden sedan planerna offentliggjordes i början på oktober i år, och allt eftersom har fler och fler röster vädrats ut i ”etern”. Samma dag som beskedet kom publicerade vi en intervju med Carl-Mikael Zetterling, avdelningschef för elektronik och inbyggda system på KTH Kista, där han i en sista vädjan kablade ut sina argument för att KTH ska stanna kvar i ICT-hubben.

”Med tanke på att vi har genomgått en pandemi, en brist på komponenter och nu upplever en upprustning av halvledarindustrin hade jag förväntat mig något helt annat än en utredning om huruvida vi ska flytta härifrån,” sade Zetterling under vårt telefonsamtal under tisdagskvällen.

Men under onsdagen anlände, som sagt, verkligheten. I ett nyhetsinslag från SVT i går, torsdag berättade Zetterling om sina initiala upplevelser.

”Beslutet i går var riktigt trist. Och på informationsmötet så var det studenter som satt och grät,” säger Zetterling till SVT Nyheter.

KTH ser positivt på möjligheterna att flytta över verksamheterna i både Södertälje, Kista och Flemingsberg till Valhallavägen. Rörande Kista, som undervisar cirka 800 heltidsstudenter, skulle man bland annat få bukt med en hög arbetsbelastning för lärare i Kista. Vidare fördelar är ett sammanhållet campus där man kommer varandra närmare, samt lägre kostnader då stängning av Kista campus ger möjlighet att säga upp hela byggnader till extern hyresvärd.

Studenter som läst på KTH i Kista uttryckte i samma inslag en besvikelser över att den närhet som tidigare funnits till hands nu försvinner. Något som Anders Söderholm, rektor på KTH, kommenterade.

”Jag förstår att det är ett stort och ingripande beslut, men vi menar att det är nödvändigt för att KTH på sikt ska kunna vara ett starkt lärosäte,” säger Söderholm till SVT Nyheter.

KTH meddelade samtidigt att Electrum-labbet i Kista kommer finnas kvar, men att det skulle fungera – med den nuvarande Kista-verksamheten inne på Valhallavägen – sågas. Det kommer inte fungera alls, menar Zetterling, i en artikel för Semi14.

”Naturligtvis kommer inte det att fungera eller vara attraktivt för våra forskare och studenter. Det är stor risk att man söker andra arbetsplatser och utbildningsplatser,” tillägger Zetterlings kollega, Mikael Östling för Semi14.

Hur går det med kontakterna ut i näringslivet?

Så, vad blir effekterna av detta? I ett separat inslag från SVT framgår det att Scania nu förhandlar med ett nytt universitet, efter att även KTH i Södertälje ska flytta in till Valhallavägen på Östermalm.

”Vi tycker det här är ett väldigt olyckligt beslut, säger Lars-Henrik Jörnving, Scania och ordförande för Södertälje Science Park, till SVT Nyheter.

Jörnving reflekterar över den kollektiva insatsen med KTH och tycker i efterhand att man kunde jobbat mer aktivt på att rekrytera studenter till Södertälje. Men samtidigt understryker han det faktum att närheten till en samarbetspartner, i det här fallet ett lärosäte, är viktigt.

”Att ha en akamdemisk partner nära vår verksamhet tycker vi är helt avgörande och viktigt för vår utveckling, men också för staden, säger han till SVT Nyheter.

Nu för man diskussioner med ett annat universitet – MDU, Mälardalens universitet.

KTH i Kista har under lång tid haft nära avstånd till bland andra telekombolaget Ericsson, som ligger på ett stenkast avstånd från Electrum-labbet och potentiella för exjobb-kandidater. KTH själva säger att man vill utveckla samverkan i samarbete med olika partner i Kista efter rockaden. Något som KTH-professorerna ställer sig skeptiska till.

”Det är en papperskonstruktion som inte kommer att hända,” säger Östling till Semi14.

Mitt i alla frustration låter det på Östling som att det finns en smula hopp.

”Regeringen har ju tydligen betänkligheter med våra universitetsstyrelser i Sverige och har gett denna styrelse ett mandat på bara 17 månader. Deras ansvar tar alltså slut 1 oktober nästa år långt innan flyttkarusellen eventuellt drar igång. Dags för en visionär och uppdaterad styrelse med förståelse för omvärldsfrågor typ halvledarindustrin,” säger Östling till Semi14. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-09-30 07:16 V23.1.18-2