Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Intel Corporation
Elektronikproduktion |

Tyskt domslut skapar oro i halvledarindustrin

Ett beslut att avbryta den tyska regeringen Olaf Scholtz finansiering av klimatrelaterade projekt hotar Intels planer på att bygga tillverkningsanläggningar i Sachsen-Anhalt.

Det är ett statligt bistånd som hamnat i kläm, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Biståndet ligger i miljardklassen och är tänkt att finansiera den Tysklands klimat- och omställningsfond, KTF. Åtminstone sedan i förrgår, den 22 november när det av byråns rapportering framgår att bistånden avbrutits då det "strider mot Tysklands grundlag".

Till följd av detta har larmet gått hos halvledarindustrin - inte minst hos amerikanska Intel, som har fått grönt ljus för subventioner på upp emot tio miljarder euro för sin kommande anläggning i Magdeburg. 

Ett tag lät det som att Intel kan sitta lugnt i båten, då en talesperson från regeringen uppgav för Reuters att man kommer att stå fast vid sitt åtagande gentemot Intel. Men kort därpå kablade ut något som hade en mer dyster ton.

"När Tyskland inte har råd med sådana framtida projekt som Intel längre, då kommer de ekonomiska skadorna att bli gigantiska", säger finansminister Sven Schulze till byrån. 

Men det är inte bara Intels investeringar som oroar, även TSMC:s satsningar i Dresden uppges kunna vara hotade.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2