Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Freyr
Elektronikproduktion |

Freyr nobbar Norden – för tillfället

Under gårdagen meddelade den norska batteritillverkaren Freyr att man satsar helhjärtat på USA. Detta innebär att den norska tillverkningen i Mo i Rana läggs på is, rapporterar Dagens Industri.

Svenljunga skrotades. Cellfabriken i Vasa har lagts på is. Och nu även Mo i Rana, åtminstone för tillfället.

Freyr, en av de tänkta stora konkurrenterna till Northvolt i Skellefteå, har det tufft just nu. Bolagets dröm om en nordisk tillverkningshubb för battericeller har krympt, storlek efter storlek, för att så sent som i dag vara stillastående.

Bolagets vd, Birger Steen är bekymrad över att det inte sker tillräckligt stora gröna satsningar i hemlandet, eller i Europa, för den delen. Det efter att man har mottagit 100 miljoner euro från EU, och i juni blivit varse om att den norska regeringen tänkt att bevilja en miljard norska kronor till ”de bästa batteriprojekten de kommande fem åren”.

För att få ett någorlunda hum om vilka pengar det rör sig om, skriver NRK att Freyr ansökte om statligt bidrag på tio miljarder norska kronor i mars i år. Enligt NRK har bolaget sedan planerna offentliggjordes investerat fyra miljarder norska kronor i Mo i Rana, medan staten har bidragit med 190 miljoner norska kronor.

När pengarna på hemmaplan inte räcker för ett kapitaltörstande projekt som detta vänder man nu blicken helt och hållet mot USA. Förklaringen, menar Steen, är att man inte kan mäta sig med det amerikanska stödpaketet Inflation Reduction Act.

”I och med att amerikanerna har introducerat ett åtgärdspaket som saknar motstycke i den moderna industrihistorien är det faktiskt så att det inte är möjligt att finansiera den här typen av projekt i vår del av världen”, säger Freyrs vd Birger Steen till NRK,” säger Steen till NRK, rapporterar Dagens Industri.

Steen utesluter inte att fabriken blir av, men att det – återigen – krävs större incitament i Norge.

”Om inte de norska myndigheterna lägger stora mängder stöd på bordet finns det ingen finansiering tillgänglig för att färdigställa den här typen av fabriker i dag. Vi kommer inte gå vidare med det i år, och inte 2024 heller,” säger Steen till NRK.

NRK rapporterade i går, måndag att Freyr säger upp tio personer i Mo i Rana, ett led i att minska sina utgifter i Norge med 50 procent. Bolaget hade en plan att anställa 1 500 personer till fabriken i Mo i Rana. Den årliga kapaciteten för battericeller skulle på sikt uppgå till drygt 30 GWh. 


Visa fler nyheter
2024-03-01 09:18 V22.3.47-1