Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Heart Aerospace
Elektronikproduktion |

Fortsatt liv i samarbetet mellan Heart och Halmstad

I maj rapporterade Evertiq om att Halmstad kan få Heart Aerospace elflygsfabrik. I tisdags togs två positiva beslut vid kommunstyrelse som ett led i samtalen med den Göteborgsbaserade tillverkaren.

Diskussionerna mellan Heart Aerospace, den svenska utvecklaren av hybrid/elektriskt flyg, och företrädare för Halmstads kommun fortsätter. Det står i ett pressmeddelande. 

För det första beslutades att förlänga tiden för den avsiktsförklaring som kommunstyrelsen antog våren 2023, att gälla fram till halvårsskiftet 2024.

"Vi har nu förlängt vår gemensamma avsiktsförklaring och arbetar vidare för att en etablering av Heart Aerospace verksamhet i Halmstad skall bli en lyckad och långsiktig satsning för samtliga parter," säger Anna Fallkvist (M), tjänstgörande ordförande i kommunstyrelsen, i pressmeddelandet. 

Heart Aerospace och Halmstads kommun är sedan i våras överens om att arbeta för en etablering av verksamhet vid Halmstad City Airport. Det rör sig i ett första steg om en etablering av företagets flygtestverksamhet, men i planen ingår också att starta produktion av elektrifierade flygplan i Halmstad.

Det skulle i så fall bli världens första kommersiella industri för elektrifierade flygplan, heter det. 

Ska upprusta hangar med miljonbelopp

Det andra beslutet som kommunstyrelsen hanterade var ett tilläggsanslag om 11 miljoner kronor till upprustningen av den befintliga hangaren vid Halmstad City Airport. Medlen ska användas för att upprusta den befintliga hangaren men förutsätter dock ett avtal med en hyresgäst.

Om nödvändiga beslut tas av Heart och Halmstads kommun är målsättningen att kommunfullmäktige kommer att ta ställning till ett samarbetsavtal under våren.

Räknar med fler anställda och tar sikte på 2024

Heart Aerospace sysselsätter för närvarande 200 personer, men företaget växer snabbt och räknar med en fortsatt expansion de närmaste åren.

Målsättningen är att en första fas i etableringen av Heart Aerospace kommer att ske under 2024, med testflygningar planerade att starta 2026. Företaget räknar med att certifiera sitt första ES-30-flygplan 2028. Heart har redan förhandsbeställningar på 250 plan.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons