Annons
Annons
Annons
Annons
© Nilar
Elektronikproduktion |

Nilars konkursansökan "kom som en överraskning"

Nilar konkursansökan har nu blivit beviljad av Attunda tingsrätt. Nu träder facket fram med en kommentar till SVT Nyheter. Konkursansökan kom, menar man, som en överraskning.

Det var i onsdags som Nilar berättade att man har problem med att få in pengar. Om det inte sker en kortsiktig finansiering i närtid kan bolaget eventuellt behöva avveckla hela eller delar av verksamheten, skrev bolaget i ett pressmeddelande.

I går stod det klart att Nilar kommer lämna in konkursansökan till Attunda tingsrätt i dag, den 30 november.

"I linje med vad styrelsen kommunicerade den 29 november 2023 grundar sig styrelsens beslut i Bolagets ansträngda och akuta likviditetsbehov på såväl kort och lång sikt där en lösning inte har kunnat konkretiseras," står det i dagens pressmeddelande. 

I dag beviljades Nilars konkursansökan av Attunda tingsrätt. 

"Kom som en överraskning"

Conny Ingelsson, ombudsman på IF-metall, säger i ett inslag från SVT Nyheter från i går att ordförande, Gunnar Wieslander berättade i början av veckan att det behövdes pengar för att finnas kvar, men att han under gårdagen ansökte om konkurs. 

"Det kom som en överraskning," säger Conny och tillägger att man har en "ny, bra produkt" och att det borde finnas kunder som är intresserade, men instämmer med att det är svårt att växla upp om det inte finns kapital. 

Nilar har en personalstyrka bestående av anställda och inhyrd arbetskraft på cirka 100 personer. På frågan om vad som kommer hända med personalen är det i dagsläget är oklart, utan att det ligger på den i dag utsedda konkursförvaltaren, Lars Nylunds bord. 

"Det är bara att köra på, ända in i kaklet, tills de blir uppsagda, tills vi vet mer," säger Conny till SVT Nyheter. 

Beror inte på tekniska problem

Evertiq har sökt Gunnar Wieslander sedan gårdagens besked om konkursansökan i hopp om att hämta in fler detaljer kring bakgrunden till utvecklingen. 

I en intervju för Ny Teknik berättar styrelseordförande att situationen inte bottnar i tekniska komplikationer. Att döma av intervjun är det i stället en kombination av lång utvecklingstid och att det är betydligt svårare att samla in kapital. 

"Vi tog in pengar för att utveckla ett batteri, och när vi gjorde det signalerade vi att vi skulle behöva mer pengar. Nu har vi kommit dit. Det är en annan värld nu när det gäller att få tag på kapital. Vi jobbar med att hitta en långsiktig finansiering, men vi har märkt att det är en mycket tuffare marknad," säger Wieslander till Ny Tekniks fråga om vad bolagets finansiella problem beror på.

Batteriet har inte varit förskonat från utmaningar, men dessa har man gradvis åtgärdat. Till exempel ett med så kallat "alkaliskt kryp", som kort förklarat innebär att fukt tränger in i battericellerna. Bolaget har tidigare använt sig av en tätningsmassa, men att man i ett nästa steg ska använda sig av ett topplock. Huruvida framtiden ser ut för Nilar är oklar, men Wieslander låter ändå hoppfull. 

"Vi producerar i låg takt nu, men meningen är att gå upp i takt när vi har fått det här nya locket, någonstans nästa år," säger Wieslander till Ny Teknik, som på en följd fråga om det ekonomiska behovet för detta svara att man tittar på lösningar, både kort- och långsiktiga sådana. 

Evertiq har sökt konkursförvaltare Lars Nylund från Advokatfirman Fylgia KB för att höra om han hunnit få en bild av verksamheten och dess framtida potential. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1