Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© mariusz szachowski dreamstime.com
Elektronikproduktion |

AAC Clyde Space får stororder från SKA Observatory

Det svenska rymdteknikföretaget meddelar att dess dotterbolag AAC Omnisys har vunnit en order värd 12,0 miljoner euro (cirka 137 miljoner kronor) för att bygga radioastronomimottagare till SKA-observatoriet

Kontraktet, som det största som tilldelats av SKA Observatory till Sverige, gäller tillhandahållandet av avancerade mottagare för observatoriets SKA-Mid-teleskop, som för närvarande håller på att byggas i Sydafrika.

SKAO, eller Square Kilometre Array Observatory, är en offentligt finansierad mellanstatlig organisation som bygger två av världens största radioteleskop, SKA-Mid i Sydafrika och SKA-Low i Australien. Till skillnad från konventionella teleskop består SKA-teleskopen av tusentals antenner och hundratals paraboler som är utspridda över långa avstånd och anslutna med tusentals kilometer optisk fiber. Med hjälp av superdatorer bearbetas data som teleskopen tar emot för att sedan distribuera den till den internationella vetenskapssamhället.

AAC Omnisys kommer att leverera 80 kompletta fungerande och integrerade mottagarsystem till projektet. Leverans förväntas pågå successivt fram till det första kvartalet av 2027.

Mottagarna är baserade på en prototyp som först utvecklades av Sveriges Onsala Space Observatory, en nyckelpartner i SKA-projektet under många år. Efter år av utveckling och tester, inklusive i Kanada och Sydafrika på MeerKAT-teleskopet, en föregångare till SKA, passerade den svenska Band 1-mottagaren sin designgranskning och valdes av SKAO. Under 2021 tecknade Chalmers ett samarbetsavtal med SKAO på Sveriges vägnar, vilket öppnade upp för upphandlingsmöjligheter för svenska företag.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2