Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Midsummer
Elektronikproduktion |

Klart för EU-stöd till svensk Midsummer-fabrik

Midsummer har planer på en svensk megafabrik för solceller, vilken även varit föremål för stöd från EU. Nu meddelar solcellstillverkaren att förhandlingarna är slutförda och att avtalet är påskrivet.

Det var i juli som EU Innovation Fund meddelade att man valt ut den svenska tillverkaren av solceller Midsummer till ett etableringsstöd på 32,3 miljoner euro, cirka 367 miljoner kronor, för en ny megafabrik för tillverkning av solceller i Sverige med kapacitet att producera 200 MW solceller årligen.

Efter förhandlingar om villkoren för stödet har Midsummer och EU Innovation Fund nu undertecknat avtalet, vilket bland annat reglerar tidsplanen för uppförandet, datum för utbetalning av stödet och motfinansiering.

Målet med projektet är att bygga en fabrik i Sverige för tillverkning av 200 MW tunnfilmssolceller årligen, vilket tillsammans med den fabrik som Midsummer färdigställer i Italien skulle ge koncernen en årlig produktionskapacitet på 250 MW solceller.

Produktionsstart för den nya svenska fabriken planeras för det första kvartalet 2026. Dessförinnan, under 2025, sker installation av utrustning, testproduktion för funktionalitetstester, certifiering av fabriken och utbildning av personal.

Midsummer har utvärderat ett antal svenska lämpliga orter för etableringen och ett fåtal kvarstår nu som kandidater för den fabrik som skulle ge cirka 250 arbetstillfällen.

Midsummers långsiktiga mål är att expandera den totala produktionen till över 1 GW till 2030.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1