Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq
Elektronikproduktion |

Finlands elektronikindustri större än man tror

Nokia och sektorn för informations- och kommunikationsteknologi är ett stort kapitel i Finlands teknikhistoria, så stort att landet till och med fick epitetet världens testlab för telekommunikation. Men den finska elektronikindustrin innehåller mycket mer än så.

Den finska telemarknadens avancerade karaktär och historia har gjort det möjligt för landet att bygga och åtnjuta en stark och rik sektor för informations- och telekommunikationsteknologi. Samtidigt är elektronikindustrin mycket större, då den faktiskt innehåller varje del av branschens försörjningskedja – från mönsterkort och halvledare, till kompletta slutprodukter. Att det här är ett livs levande ekosystem fick man bevis på under Evertiq Expo i Tammerfors den 29 november 2023.

Under Evertiqs tredje Expo i Tampere Hall välkomnade 43 utställande företag 144 besökare från 80 olika företag. Allt som allt inhyste mässlokalen totalt 123 olika företag, från samtliga delar av försörjningskedjan.

Höjdpunkter från konferensprogrammet inkluderade Edoardo Genovese, teknisk utvecklingschef RF Europe på TTI Europe, som gav publiken en översikt över olika antennteknologier och information om hur hittar den rätta för sin design.

Mönsterkortsleverantören Confidee representerades av sin finska försäljningschef, Terho Koivisto, som talade om den kritiska aspekten av designmomentet och vikten av rätt materialval, då detta har en direkt påverkan på inte bara prestanda och tillförlitlighet hos slutprodukten, utan även dess livslängd.

Årets upplaga av Evertiq Expo i Tammerfors var det även premiär för Evertiq Expos egna stipendium. I och med den rådande kompetensbristen inom industrin vill Evertiq spela sin roll genom att stödja och uppmuntra studenter till att satsa på en karriär inom elektronikindustrin. Janne Nousiainen, från Tammerfors Universitet, tilldelades det allra första Evertiq Expo-stipendiet för sitt examensarbete. Fokus i arbetet låg på batterihälsa i Tammerfors spårvagnssystem. Motiveringen och målet med arbetet var att minimera driftstopp och materialkostnader för spårvagnssystemet genom nya test- och övervakningsprocesser av batterierna, något som i och med den gröna omställningen träffade detta helt rätt.

Samtalen som ägde rum på mässgolvet berörde allt ifrån stora investeringar, till den rådande bristen på ingenjörer samt hur man inom landet kan stötta varandra på företagsnivå. Det diskuterades även miljöfrågor i och med potentiella restriktioner och begränsningar av PFAS, vilket skulle kunna utgöra en utmaning för tillverkare av elektronik.

Som tidigare nämnts är Finland mer än bara ICT; landet har en stark ställning inom fotonik, MEMS, övervakningssystem, medicinteknik, laser, kvantkretsar och storskalig produktionsutrustning – industrin behöver bara lite mer förtroende, helt enkelt.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-26 09:38 V22.4.33-2
Annons
Annons