Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Chalmers
Elektronikproduktion |

Vinnova satsar på kvantteknologi

Innovationsmyndigheten Vinnova finansierar innovationsplattformen Quantum Sweden på Chalmers industriteknik.

Kvanttekonologi har varit på frammarsch i en sådan takt att Vinnova tidigare tog initiativet till en utlysning för en nationell innovationsplattform. Det står i ett nyhetsinlägg från innovationsmyndigheten.

Senare beslutades det att Quantum Sweden Innovation Platform, QSIP på Chalmers industriteknik i första steget får finansiering för en etableringsfas.

”Det behövs en nationell samverkansplattform för innovation inom kvantteknologi som samlar ledande och nya svenska aktörer - forskare, industri, och startups. Quantum Sweden kan också vara ett komplement till och samordna med WAQCT [Chalmers, red. anm.] och verka i relation till den svenska kvantagendan som vi lanserade våren 2023. Vi behöver också en samlad svensk kraft inom kvant i internationella sammanhang,” säger Ulf Öhlander på Vinnova och ansvarig för utlysningen i inlägget.

Det framgår att QSIP leds av stiftelsen Chalmers industriteknik. Med i projektet är även WACQT-IP, Rise, GU Ventures, innovationskontoren vid KTH, Lunds universitet, Linköpings universitet, och Chalmers tekniska högskola samt företagen Ericsson, Scalinq och Con-science.

Kvantteknologin delas in i de fyra delområdena kvantdatorer, kvantsimulering, kvantkommunikation och kvantsensorer, står det. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1