Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq / Funki (montage)
Elektronikproduktion |

Visionen om musik för alla vann Inissions tävling 2023

Det inkluderande samhället segrade i går under Inission innovation award på Clarion Hotel i Stockholm. Musikinstrumentet Funki, skapat främst för personer med intellektuella och andra kognitiva funktionsnedsättningar, får nu en produktionsmässig skjuts för att möjliggöra för fler människor att träffas och kommunicera.

”Chockade och jätteglada,” får medgrundarna Maria Svahn och Josefine Hölling fram när de ska sätta ord på känslorna efter segern i den tionde upplagan av innovationstävlingen Inission innovation award.

Duon lyser av självförtroende och stolthet, men var inte helt beredda på resultatet. Maria, vd för Funki säger att man verkar inom ett nischat område som är väldigt åsidosatt.

”Det är inte vanligt med den här typen av socialt entreprenörskap inom teknikbranschen, och det hör heller inte till vanligheterna att man vågar göra satsningar inom området,” säger Josefine Hölling, som är Chief Technology Officer på bolaget, till Evertiq.

Musikinstrumenten är ett resultat av en samlad erfarenhet inom elevassistans, musikindustrin och de bådas utbildningar till civilingenjörer inom teknik.

”Man kan säga att det är en perfekt kombination av allt vi älskar,” säger Maria.

Tanken, menar bolagsduon, är musik och musikskapande ska vara inkluderande. Instrumenten är därför lätta att ta till sig, lätta att skapa en ton med – och kanske det bästa av allt, det låter alltid bra.

Det som möjliggör detta är en inbyggd dator som gör så att alla är synkade i låten som spelas och håller takten. Men det finns även planer på att föra Funki och vardagliga instrument närmare varandra, detta med hjälp av artificiell intelligens och maskinlärning, som gör att de till exempel kan följa efter en akustisk gitarr eller ett piano.

”Vi vill skapa långsiktig och hållbar inkludering, och då är det viktigt att man tänker på både de som har ett behov och de som inte har samma behov,” säger Maria.

Kunderna finns inom offentlig sektor, till vilka man hoppas få ut sina instrument innan sommaren – både i Sverige, men också på sikt utanför landets gränser. Men först och främst ska man nyttja priset innehållande utvecklings- och tillverkningstjänster från Inission värt en miljon kronor.

”Vi är teknikingenjörer och är duktiga på prototyper, och har fram till i dag gjort precis allt själva, men sen ska saker ska monteras, material väljas, och det ska CE-märkas, och så vidare,” säger de båda.

Funki vill som sagt få ut sina produkter till sommaren, så när Evertiq frågar Fredric Grahn från Inission hur långt bort är Funki från en slutgiltig produkt blir svaret kort och rakt.

"Vi kan säga så här, de vill köra noll-serie med oss redan i vår, och det tror jag faktiskt är fullt möjligt"

Funki består inte enbart av Maria och Josefine, utan även av styrelseledamoten Vidar Vernöe. Vidar har ett förflutet hos kraftelektronikspecialsten EK Power Solutions och föll för konceptet när han träffade Maria och Josefine under Inkubatordagarna på KTH.

”Vidar har en personlig koppling till det vi gör och har varit till stor hjälp med sin kunskap och erfarenhet från elektronikindustrin,” berättar Maria.

Instrumenten har fått ett positivt genomslag sedan Maria och Josefine påbörjade arbetet för drygt fyra år sedan.

”Att få bevittna hur målgrupp, som tidigare inte kunnat kommunicera med varandra, för första gången få kontakt med varandra – och då via musik, har varit en fantastisk känsla,” avslutar Maria och Josefine.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-12 09:18 V22.4.54-2