Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Bengt Säll
Elektronikproduktion |

El ska säkra industrijobben

Fossilfri och leveranssäker el till konkurrenskraftiga priser uppges vara en förutsättning för att klara klimatomställningen, men även för Sverige som industrination och 800 000 anställda.

Industrirådet, med representanter för samtliga parter inom industrin, lanserade i förrgår rapporten ”Elektrifiering är nyckeln till framgång” med reformförslag för en snabb och kraftig utbyggnad av elproduktion och elnät i Sverige. Det skriver IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB, i ett pressmeddelande.

”Om staten inte möter behovet så riskerar företagen tvingas lämna Sverige. Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig, IKEM, i pressmeddelandet.

Klimatomställningen är avgörande för näringslivet, menar hon, och just nu finns det två alternativa scenarion framför oss.

”Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten. Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson, och tillägger:

”Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning. Då ska regeringen heller inte förvänta sig att företagen kommer kunna fortsätta investera och finnas i Sverige.” 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-12 09:18 V22.4.54-2