Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Neumonda
Analys |

Låt oss ho ho hoppas på 2024

Det är den tiden på året igen när experter tar fram sina kristallkulor och försöker se vad som väntar det kommande året. Vänder man sig till prognoserna från olika branschanalytiker har de alla en sak gemensat: halvledarmarknaden kommer att återhämtar sig. WSTS har uppdaterat sin prognos och ser nu en tillväxt på 13,1%, och Gartner en ökning på 17%.

Marco Mezger, verkställande vice vd och COO för Neumonda

Det faktum att denna tillväxt förväntas drivas av DRAM- och NAND-teknologier särskilt lockande för någon som som arbetar inom minnessegmentet av halvledarindustrin. Speciellt efter ett år där de stora minnestillverkarna förlorade 15 miljarder dollar bara under första halvåret 2023. Så prognoserna kommer som en tidig julklapp för minnestillverkarna.

Dock så kommer inte en tillväxt på 40%, som WSTS förutspår, eller den mer optimistiska 66,3% ökningen som Gartner ser, inte att vara tillräcklig för att marknaden ska nå de prisnivåer vi såg under 2021.

Just därför fokuserar de stora tillverkarna på minnesteknologier med hög marginal och hög bandbredd som HBM och DDR5. När allt kommer omkring adresserar dessa teknologier den ökande efterfrågan som generativa AI-arbetsbelastningar ställer på datacenter. Bara ett år efter att ChatGPT introducerades förväntas efterfrågan på AI-servrar överstiga 1,2 miljoner enheter vid årets slut. Enligt Trendforce innebär detta en ökning på 37,7 % jämfört med föregående år. Men inte ens denna efterfrågan räddade branschen från en dubbelsiffrig nedgång 2023.

HBM sticker ut som en kritisk DRAM-produkt för AI. Med den växande komplexiteten i träningsmodeller och applikationer förväntas efterfrågan på HBM skjuta i höjden. Eftersom det genomsnittliga enhetspriset för HBM är flera gånger högre än andra DRAM-produkter, beräknas HBM år 2024 ha en årlig tillväxt på 172 %.

Denna tillväxt inom AI stimulerar också efterfrågan på 2.5D-paketeringsteknik som förbättrar AI-beräkningskraften genom att kombinera beräkningschips och minne i ett paket och i slutändan kommer att driva utvecklingen av 3D-paketeringsteknik.

Vad betyder detta för OEM:er och utrustningstillverkare?

För DRAM ser Gartner en fortsatt minskning av lager under Q4 2023, vilket innebär att priserna kommer att återhämta sig och utlösa en tillväxt på 88% i DRAM-intäkter under 2024. Det har aldrig funnits en bättre tid för industriella OEM:er att noggrant undersöka vilka DRAM-minnen de behöver, och särskilt om de förlitar sig på DDR3 och äldre tekniker, att välja och kvalificera andra och tredje parts komponenter för att ha ett bredare urval. Några av de stora tillverkarna överger DDR3 och äldre tekniker, så det är bättre att vara förberedd.

När det gäller NAND-flash förväntar sig Gartner att branschpriserna kommer att nå botten under de närmaste tre till sex månaderna och att förhållandena kommer att förbättras för leverantörerna så att vi kommer att se en robust återhämtning 2024, med en intäktsökning på 49,6% jämfört med föregående år. Det innebär att priserna också kommer att öka, även om det går långsammare än för DRAM. Vad som är mer oroande är att vi är på väg från en av de allvarligaste nedgångarna som minnesindustrin har sett till nästa brist. Eftersom produktionen har minskats så dramatiskt i år och det kommer att ta ett tag att öka den igen.

Många industriella OEM:er utnyttjar de nuvarande låga priserna för att säkra efterfrågan för sina kommande projekt och månader.

Så vår önskan till tomten i år: Ge oss Ho Ho Hopp om en stabil minnesmarknad nästa år.


Neumonda grundades med ambitionen att bygga den mest omfattande expertisen inom minnesapplikationer under ett tak genom att kombinera minnesdistribution, produkttillverkning och IP.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons