Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt
Elektronikproduktion |

Dödsfall efter olyckor på Northvolt – väcker oro

Förra veckan slutade med två dödsfall efter olyckor hos batteritillverkaren Northvolt i Skellefteå. Samtidigt kommer rapporter om att anställda uttrycker oro för säkerheten hos sin arbetsgivare.

Mannen som vårdats för livshotande skador på Akademiska sjukhuset i Uppsala efter att en renhållningsmaskin exploderat inne på batterifabriken i Northvolt, avled natten till i fredags, rapporterar P4 Västerbotten.

Tidningen Arbetaren rapporterar att en arbetsplatsolycka ägde rum vid fabriken under torsdagen, där  två personer – en i 60-årsåldern och en i 20-årsåldern – skadades efter att ett gaffelstativ har fallit. För den ena, mannen i 60-årsåldern, var skadorna så allvarliga att hans liv inte gick att rädda, väl inne på Skellefteå lasarett. Mannen i 20-årsåldern vårdas på intensivvårdsavdelning med allvarliga skador.

Åklagaren har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott, fortsätter Arbetaren.

”Det är tragiskt. Mina tankar går till anhöriga, familj och arbetskamrater,”säger Mikael Stenmark, huvudskyddsombud på Northvolt i Skellefteå, till P4 Västerbotten.

”Det här är en svart dag”, säger Northvolts vd, Peter Carlsson i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån TT. I en skriftlig kommentar till Dagens Arbete säger Carlson: ”Vi samlas nu i sorg. Situationen är förkrossande, och vi arbetar nu timma för timma med att hjälpa varandra genom detta”.

Oro gällande säkerheten och tystnadskultur

”Jag känner mig inte säker på min arbetsplats längre.”

”Om min chef ser att jag pratar med er får jag sparken.”

Aftonbladet publicerade i förra veckan en artikel där arbetare vid batterifabriken i Skellefteå uttrycker en oro hos sin arbetsgivare. Dels för säkerhetsnivån efter att bolaget skakats av två dödsfall i slutet av förra veckan, men också i vittnesmål som berör tystnadskultur.

En av rösterna vittnar om bristande information, mycket ”hysch-hysch” och att saker ska tystas ner.

Aftonbladet har tagit del av ett internmejl hos Northvolt där man uppmanas att inte berätta om vad som händer inne i fabriken.

”Om någon är på besök i fabriken och ställer en fråga till dig, säg att du är upptagen,” står det i mejlet,” skriver Aftonbladet.

Enligt fackföreningen Byggnads  vågar migrantarbetarna på Northvolts batterifabrik inte berätta om säkerhetsproblem. I en separat artikeln från Aftonbladet träder en person från Pakistan fram med orden att han inte får diskutera säkerheten, medan en man från Lettland berättar att säkerhetsfolket inte år på plats på helgerna, vilket innebär en lägre säkerhetsgrad

Bemöter oron och kritiken

Efter förra veckans dödsfall och oro gällande säkerheten och att berätta sina historier från arbetsplatsen har Fredrik Hedlund, chef för batteriproduktionen vid fabriken i Skellefteå, bemött kritiken.

Till Aftonbladet säger han i en skriftlig kommentar att man har en ”djup respekt för att anställda på Northvolt och på byggföretagen som arbetar på siten känner sig oroliga efter det som hänt.”

Gällande bristen på information och tystnadskultur säger han att Northvolt arbetar hårt med att informera de anställda om händelseförloppen och åtgärder, men att det är en svår balansgång mellan att ge så mycket information som möjligt, utan att det sprids felaktigheter och spekulationer.

”Anställda får självklart berätta om sina upplevelser i media, och har gjort så under de senaste dagarna,” skriver Fredrik Hedlund.

Aftonbladet uppger att Northvolt ska ha upprättat ett krisstöd för anställda och att det sedan tidigare ska finnas en anonym visselblåsartjänst.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1