Annons
Annons
Annons
Annons
© Korsholms kommun
Elektronikproduktion |

Shanshan reserverar tomt i Finland för anodmaterial

Det rör på sig i Finland gällande en fabrik för anodmaterial. Det kinesiska bolaget Shanshan ska nämligen ha gjort en planeringsreservering av en tomt på Korsholms del av GigaVasa-området.

Shanshan planerar att bygga en produktionsanläggning för anodmaterial med en produktionskapacitet på 100 000 ton. Det står i ett pressmeddelande från Korsholms kommun. 

Samhällsbyggnadsutskottet i Korsholm godkände förhandsreserveringen den 1 november. Tomt nummer 3019 som företaget har reserverat är cirka 52,5 hektar stor. 

Målet är att det första skedet av produktionen ska inledas 2026. När hela kapaciteten utnyttjas kan fabriken skapa över tusen nya arbetstillfällen.

"Shanshans förhandsreservering sätter i gång en ingående process, vars syfte är inget mindre än att förnya Finlands industriprofil. Det här är ett historiskt ögonblick ur både regional och nationell synvinkel. Från och med nu kommer man att jobba hårt för att göra en bra miljökonsekvensbedömning som uppfyller alla krav. Det är ett enormt arbete, för det här är en av de första fabrikerna i sitt slag i Finland," berättar Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg i pressmeddelandet. 

"Vårt mål är att uppnå en fullständig övergång till ren energi. En produktionsanläggning på GigaVasa-området med en årlig produktion på 100 000 ton kan bemöta efterfrågan på anodmaterial på den europeiska marknaden. De här anodmaterialen kan användas för att tillverka litiumbatterier på cirka 100 GWh, vilket motsvarar behovet för uppskattningsvis 1 500 000 elfordon. GigaVasa är en föregångare för hållbara batterifabriksområden, vilket var ett av huvudkriterierna när Shanshan valde produktionsort i Europa," berättar Shanshan Technologys verkställande direktör Ding Xiaoyang, i pressmeddelandet. 

Företaget uppges ha inlett förberedelserna för miljökonsekvensbedömningen under förhandsreserveringen så att den kan inledas så fort som möjligt. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2