Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Hövding
Elektronikproduktion |

Försäljning av kritiserad Hövding-hjälm stoppas helt

I november lade Konsumentverket ett tillfälligt försäljningsstopp av Hövding 3. Nu lägger myndigheten ett permanent försäljningsstopp och återkallelse av den kritiserade cykelhjälmen.

Det var i början på november som Hövding 3 - den svenska cykelhjälmen med det självutlösande huvudskyddet - blev belagd med ett tillfälligt försäljningsstopp av Konsumentverket. Det rapporterade SVT Nyheter.

Kristofer Johannesson, biträdande konsumentombudsman, sade till SVT Nyheter att det kan finnas säkerhetsrisker med produkten, och att Konsumentverket har tillsatt en utredning anmälningar från allmänheten och uppgifter från media. Konsumentverket ville då bland annat ha mer information om hjälmens självutlösande airbag verkligen fungerar som den ska. 

Nu berättar Kristofer Johannesson för SVT Nyheter att Hövding 3 på "flera olika sätt" inte lever upp till lagstiftningen om personlig skyddsutrustning.

"Vi har kunnat konstatera att man inte är skyddad som cyklist om man får en direktträff av en buss till exempel. Vi har också sett att det finns exempel på olyckor där olycksförloppet gått så långsamt att huvudskyddet inte detekterar olyckan," säger Johannesson till SVT Nyheter.

Hövding skriver i ett pressmeddelande att man är "starkt kritiska till beslutet som omintetgör bolaget och en hel produktkategori – airbagskydd för cyklister". 

"Att Konsumentverket fattar detta beslut, trots att Hövding kunnat visa på omfattande dokumentation som vittnar om huvudskyddets höga säkerhetsstandard, är chockerande. RISE (tidigare Statens Provningsanstalt) har dessutom bekräftat att huvudskyddet uppfyller alla tillämpliga säkerhetskrav. Närmare fyra av tio Hövding-användare uppger att de skulle cykla utan huvudskydd om inte Hövding fanns, så beslutet kommer leda till att många fler skadas och dör i trafiken," skriver Hövding. 

Kristofer Johannesson säger till SVT Nyheter att myndigheten följer lagstiftningen den har att hantera.

Hövding skriver att man överklagar omedelbart beslutet.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1