Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Freyr
Elektronikproduktion |

Freyr flyttar till USA

Efter att ha lagt sina nordiska fabriksplaner på is tar den norska batteritillverkaren Freyr nästa steg över Atlanten. Bolaget har nämligen röstat för en flytt från Luxemburg till Delaware.

Det var i slutet på november som den norska batteritillverkaren Freyr meddelade att man satsar helhjärtat på USA. Detta innebär att den norska tillverkningen i Mo i Rana läggs på is, rapporterade Dagens Industri.

Bolaget kommer innan årets slut ha genomfört sin omlokalisering från Luxemburg till den amerikanska delstaten Delaware. Det efter att aktieägarna röstat för en flytt under en extra bolagsstämma den 15 december, lyder ett pressmeddelande

"Med denna omröstning kommer Freyr att bli ett amerikanskt företag i slutet av 2023, säger styrelseordförande, Tom Einar Jensen, i pressmeddelandet, och fortsätter:

"Med vårt projekt Giga America under initial utveckling i Coweta County, Georgia, är vi nu positionerade för att etablera Freyr som den första partnern med fokus på uppskalning av batteriteknologier.”

Bolagets vd, Birger Steen har tidigare uttryckt en bekymran över att det inte sker tillräckligt stora gröna satsningar i hemlandet, eller i Europa, för den delen. När pengarna på hemmaplan inte räcker för ett kapitaltörstande projekt som detta vänder man nu blicken helt och hållet mot USA. Förklaringen, menar Steen, är att man inte kan mäta sig med det amerikanska stödpaketet Inflation Reduction Act.

Som ett brev på posten kom i förrgår, den 18 december en inbjudan från det amerikanska energidepartementet, som uppmuntrar bolaget att ansöka om finansiering och lån för sitt amerikanska batteriprojekt.

”Det här är ett viktigt steg i vår resa mot att lösa finansieringen till Giga America,” säger Birger Steen i ett separat pressmeddelande. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2