Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© northvolt
Elektronikproduktion |

Northvolts försäljning och produktion haltar

Ökade kostnader, låg försäljning och minskade leveranser hos batteritillverkaren i Skelleftaå. Det framgår av en rapport som Dagens Industri tagit del av.

Det är en tuff slutspurt på året för batteritillverkaren Northvolt. Enligt delårsrapporten för tredje kvartalet, som Dagens Industri tagit del av, levererade fabriken i Skellefteå en liten del av den totala kapaciteten under årets första nio månader, närmare bestämt 79,8 MWh av 16 000 MWh. För det tredje kvartalet uppgick leveransen till 13 MWh.

Försäljningen minskade enligt rapporten med 13 procent jämfört med samma period i fjol. Bolaget uppges även dras med höga kostnader, dessa har ökat med 172 procent till 3 miljarder. Förklaringen är stora nedskrivningar av metaller kritiska för batteriproduktionen. Förlusten under de gångna tre månaderna ökade från 1,8 miljarder till fem miljarder kronor. Förlusten för de nio första månaderna landade på elva miljarder kronor, jämfört med 1,3 miljarder kronor under samma period i fjol.

Peter Carlsson, vd för Northvolt, förklarar:

”Vi bränner mer, men det är inte en väsentlig skillnad från vår plan, trots externa utmaningar. Det mesta av kapitalet används för investeringar och vi hade också avsatt ganska mycket för uppstarten i Skellefteå. Men det är klart att vi ser över våra kostnader och drar åt svångremmen för att säkerställa att vi inte hamnar i en likviditetsfälla,” säger Peter Carlsson till Dagens Industri.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1