Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq
Elektronikproduktion |

Möt vinnaren av Evertiq Expos stipendium

I en samtid som i hög grad formas av teknologiska framsteg är det viktigt att inspirera och skapa incitament till morgondagens ingenjörer. I december korades den första vinnaren av Evertiq Expos stipendium, som syftar till just detta.

Det blev till slut Janne Nousiainen som korades till den första vinnaren av Evertiq Expos stipendium, under expots senaste upplaga i Tammerfors, Finland. 

Nousainen, som till vardags har kraftelektronik som sitt huvudsakliga fokus, samt signalbehandling och maskininlärning som sina sekundära fokusområden, vid Tammerfors universitet, kammade hem segern och prispotten 1 000 euro av två skäl: en tydligt demonstrerad förståelse för utmaningarna som industrin står inför, samt en förmåga att visa prov på förmågan att bidra med lösningar. 

Dessutom resonerar hans tes med stipendiets syfte, att fostra personer som har blicken framåt och som kan styra industrin mot en ljusare och mer hållbar framtid

Jannes utförde sin kandidatuppsats på universitetet hos fordonstillverkaren Skoda Group, med fokus på att mäta och övervaka tillståndet hos batterier som sitter i spårvagnar i Tammerfors. 

Motiveringen till detta var ganska självklar: Skulle uppsatsen färdigställas skulle det förbättra ett system som står till vardagligt förfogande för 60 000 invånare. Övergången till ett grönare och mer hållbart samhälle betyder också att man behöver förbättra system som redan fungerar. Skulle man implementera Jannes modell för underhåll i praktiken skulle det innebära så väl minskad avbrottstid och sänkta kostnader. 

Stort grattis till segern. Hur känns det att bli den första personen att koras till vinnare av Evertiq Expos stipendium?

"Tack! Det känns riktigt bra att stå som första vinnare av detta. Det betyder mycket för mig. Det känns som att detta ger en kraftig skjuts för självförtroendet i min karriär. Hårt arbete lönar sig, som man brukar säga."

Kan du i korta drag berätta om din kandidatuppsats?

"Titeln till uppsatsen är "Condition Testing and Condition Monitoring Process of Tram's Battery". I denna undersökte jag möjligheterna till en lämplig process för att testa spårvagnarnas batterier och beskrev kort hur processen skulle kunna automatiseras med hjälp av befintlig data från spårvagnarna."

Vad hoppas du att din forskning kommer ha för betydelse?

"I det korta loppet kommer vi ha en bättre förståelse för det rådande tillståndet till batterier som täcker hela flottor. I det långa loppet är min förhoppning att utvecklingsprojektet kommer kunna bli ett proof-of-concept till ett databaserat, automatiserat underhållssystem inom järnvägsindustrin."

Vilken riktning tror du att din karriär tar?

"Med den kunskapen jag har samlat på mig inom batteriteknologier och kraftelektronik känns det för tillfället som att elektriska lösningar för energilagring är en intressant väg."

Slutligen, vad ska du göra med pengarna?

"Studenter i Finland har i regel inte mycket pengar över för att lägga på sitt eget välmående, vilket jag tänker göra. Jag har lagt ett löfte att delta i ett 200 kilometer långt välgörenhetslopp på cykel och en halvmara under nästkommande vår, där en del av summan kommer användas för att införkaffa utrustning."


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2