Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Cenate
Elektronikproduktion |

18 miljoner till återvinnbara kiselanoder

Den norska tillverkaren av kiselbaserade anoder, Cenate har säkrat 18 miljoner norska kronor för att gör sin produkt återvinningsbar. Går det vägen blir bolaget först med att leverera en sådan tjänst.

Tanken med utvecklingsprojektet är att Cenates kiselbaserade anodmaterial ska ha en hållbarhet som räcker till två elektriska passagerarfordon. Det står i ett pressmeddelande.

Bolaget skriver att man blir ensam om att tillhandahålla ett material av den här sorten som är återvinningsbart, kanske till och med direkt efter processen där materialen separeras vid en återvinningsanläggning. Desto rimligare är det att den här tjänsten tillhandahålls vid den egna fabriken, resonerar man. Vad som definitivt fastlås är att detta borgar för stora försäljningssummor. 

"Vi ser att det här projektet öppnar upp för helt nya marknader för oss, till exempel inom lastbilar och bussar," säger Cenates vd, Erik Sauar, och förklarar vidare om möjligheterna gällande de ovanstående fordonstyperna. 

"Den här typen av fordon har en körsträcka på 240 000 kilometer inom blott ett par år. De har också stora batterier och har lika stora marknadsförutsättningar som passagerarfordon. Vidare är produktionen av grafit till dagens batterier till elbilar en stor källa till koldioxidutsläpp, där det här projektet kan bidra starkt till en utsläppsreducering motsvarande miljoner ton."


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2