Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Ericsson (används i illustrativt syfte)
Teknik |

Telia får ekonomisk skjuts för dedikerade 5G-nät

Telia ska bygga dedikerade 5G-nät på fem platser i Sverige med ny EU-finansiering. Näten kommer bära projekt för digital innovation inom transport och logistik, jordbruk samt sjukvård.

Det är Ultuna jordbrukstestbädd, Luleå Hamn, Boden Industrial Park, Skellefteå Smart City och sjukhus i Stockholmsregionen som är platserna för de kommande dedikerade 5G-näten. Det står i ett pressmeddelande. 

Satsningarna i de nya näten består av två stora huvudprojekt där Rise är partner i ett och Region Stockholm leder det andra. Näten ansluts också till 5G-nätet i innovationsprogrammet Northstar.

Rise och Telia kommer, i samarbete med andra partners, att etablera nät och leda digitaliseringsprojekt på fyra av de strategiska platserna. Primärt i norra Sverige och med fokus på effektivare transport- och logistik, att göra hamnar säkrare, hantera trafik i städer och mer hållbart jordbruk. Uppkopplade och självkörande fordon, drönare och jordbruksrobotar är exempel på nya tekniska lösningar som kommer användas i projekten. 

Finansieringen ligger här på tre miljoner euro.

Telia och Region Stockholm har sedan tidigare ett innovationssamarbete kring 5G i vården. EU-medel på 6,4 miljoner euro har nu tilldelats ett nytt projekt där regionen och Telia med partners kommer etablera nät och utforska hur avancerade 5G-tjänster kan bidra till ökad patientsäkerhet, kvalitet och tillgänglighet inom sjukvården. 

"De nya EU-medlen banar väg för avgörande satsningar på 5G inom flera viktiga samhällssektorer där vi samlar näringsliv, offentlig sektor och akademi i starka ekosystem och partnerskap," säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef för Telias företagsaffärer. 

"Vi på Rise ser fram emot ett närmare samarbete med Telia och utveckling inom avancerad digitalisering för att stötta svensk industris utveckling," säger Tor Björn Minde, enhetschef på Rise, i pressmeddelandet. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1