Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Peter Wahlstrom / Plint Marketing Trollhattan
Elektronikproduktion |

Nevs bakslag – produktion i Trollhättan i limbo

Trollhättans dröm om tillverkning i Saab-fabriken kan spricka. Det efter att köparen av Nevs elbil Emily GT, Jihad Mohammad inte vet var han ska lägga produktionen.

December kunde inte börjat bättre för Nevs. På mässan eCar Expo i Göteborg den 1 december presenterade elbilsbolaget kanadensiska EV Electra som köpare av Emily GT och Pons-projekten.

”Fantastiskt,” kommenterade Nevs vd, Nina Selander.

"Det kommer att rulla ut bilar från Trollhättan igen,” konstaterade EV Electras vd och grundare, Jihad Mohammad.

Men, det kanske inte blir så. Enligt tidningen Carups rapportering är Jihad Mohammad osäker på var produktionen ska läggas, och det finns ingen garanti att den hamnar i Trollhättan.

Så som det ser ut nu uppfyller anläggningen inte kraven från bolagets vd. Mohammad berättar i en filmad intervju med Erno Reuvekamp på Saab Club Nederland att han först och främst vill äga Saabs tidigare fabrik, i stället för att hyra den av Stenhaga Invest. Utöver det finns det inga förutsättningar för att tillverka i lokalerna, menar han, då den saknar både produktionslinor och robotar.

Mohammad går därför i tankarna att anlita kontraktstillverkare ute i Europa, som till exempel nederländska VDL.

”Om det inte händer ett mirakel och tomten kommer tillbaka på nyårsafton och vi plötsligt äger allt så måste vi ha en plan B. Ingenjörerna och utvecklingsteamet till Emily GT har vi ett hem till. Vi har Jihad som lovat produktion 2024, men Jihad har inga lokaler. Men vi kan inte producera i Trollhättan 2024. Så vi har börjat jobba med kontraktstillverkning, bland annat i Nederländerna. De välkomnar idéerna, sa de. Det finns 100-tals kontraktsfabriker med färdiga tillverkningslinor, vi pratar med många. Det gör produktionen resonabel och något som går att klara. Jag skulle älska att komma tillbaka till Trollhättan, men vi måste bygga allt rätt, det måste få ta tid,” säger Jihad Mohammad i intervjun, skriver Carup.

Stenhaga Invests ägare, Svante Andersson skriver i en kommentar till Carup att man står fast vid hyresupplägget som presenterats för Jihad Mohammad, och att man samtidigt diskuterar ”hyresavtal på stora delar av fastigheten med många andra aktörer”. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-12 09:18 V22.4.54-2