Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt
Elektronikproduktion |

Northvolt får grönt ljus för nya tyska miljarder

Det lönade sig att spela ut kortet om en flytt till USA om pengarna inte trillar in. Nu står det klart att batteritillverkaren Northvolt får grönt ljus för finansiering av fabriken i tyska Heide.

I ett pressmeddelande från Europakommissionen står det klart och tydligt att, utan stödet skulle Northvolt etablera en fabrik i USA under stödpaketet Inflation Reduction Act. 

Det statliga stödet från Tyskland landar på sammanlagt 902 miljoner euro, eller tio miljarder kronor, ska användas till att bygga Northvolts kommande fabrik i Heide, Tyskland. Fabrikens fulla, årliga produktionskapacitet beräknas ligga på 60 GWh 2029, men sätter i gång redan under 2026. 

Kapaciteten motsvarar batterier till upp emot en miljoner elektriska bilar per år.

Northvolt säkrade den 22 december ytterligare finansiering. Detta efter att Riksgälden beslutat att ställa ut kreditgarantier för lån till utvecklingen av Northvolts fabrik för batteriproduktion i Skellefteå. 

Lånen utgör en delfinansiering för att öka produktionskapaciteten vid Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Lånen som garanteras uppgår till totalt 1,5 miljarder dollar, motsvarande 15,4 miljarder kronor och kommer att ställas ut av flera olika banker och kreditinstitut. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1