Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Topsil
Elektronikproduktion |

Det vankas nya halvledarjobb i Danmark

Globalwafers-ägda Topsil har tidigare jagat pengar för att tillverka större kiselskivor. Nu meddelas det att den rådande investeringslusten genererar nya arbetstillfällen i danska Frederikssund.

Topsil i danska Vinge tillverkar i dagsläget kiselskivor, eller wafers i storleken 20 centimeter. Men man vill hoppa upp en nivå, till 30 centimeter. Det rapporterade den danska tidningen Sjællandske Nyheter i slutet på november. 

Men för det behövs en rejäl summa pengar - närmare bestämt 950 miljoner danska kronor, för vilka bolaget har uppvaktat den danska näringsministern Morten Bødskov. 

Enligt ett nyhetsinlägg från samarbetspartnern Copenhagen Capacity vill bolaget expandera i Danmark, närmare bestämt i Frederikssund. Om investeringen ingår i de ovan nämnda 950 miljonerna framgår inte, men det kommer innebära utökad produktion av kiselskivor på 200 millimeter, vilket i sin tur kräver ytterligare arbetskraft i form av 125 nyanställningar. 

Enligt artikeln har Topsil fått stort stöd på statlig nivå, där regeringen har ställt sig positiva till kompetenscentrum, samarbeten inom forskning och utveckling och utökad produktionskapacitet. 

Topsils produkter används till vindkraftverk, elnät, frekvensomvandlare i motorer, elproduktion i höghastighetståg, fotodetektorer för medicinsk bildbehandling och inom området kvantberäkning.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1