Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Genova
Elektronikproduktion |

Energimyndigheten pyntar för Altris pilotlina

Det är inte enbart GKN Aerospace som tar del av Industriklivets pengasäck - batteriuppstickaren Altris från Uppsala har säkrat 77 miljoner kronor för etablering av en pilotlina för natriumjonceller.

Altris har valt att satsa på natriumjonbatterier i stället för litiumjonbatterier, bland annat i ett projekt tillsammans med Northvolt. Ett mer hållbart alternativ, tycker Energimyndigheten, som pytsar in 77 miljoner kronor i verksamheten via Industriklivet, ett stöd till projekt som ska bidra till klimatomställningen.

"I det här projektet, kallat Project Atlas, planerar Altris och Northvolt att tillsammans utveckla den första pilotlinan för natriumjonbatterier, baserad på katodmaterialet Fennac, som ett mer hållbart alternativ för stabilisering av elnätet och andra användningsområden för batterilagring. Fennac-baserade batterier ger lika bra prestanda som järnbaserade litiumjonbatterier. Alla råvaror går dessutom att framställa inom Europa," skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande. 

Blir projektet lyckat kommer det att mynna ut i de första batteriprototyperna från en konkurrenskraftigt uppskalningsbar tillverkningsprocess, menar myndigheten, som lyfter fram att skillnaden i utsläpp motsvarar cirka en tredjedel av den konventionella batteriproduktionen.

"Det är med stolthet som vi tar emot stöd från Energimyndigheten. Natriumjonbatterier har potentialen att driva på övergången till elektrifierade och hållbara energisystem. Det här gör det också möjligt för oss att hålla ett högt tempo när vi arbetar för att bli den primära leverantören av natriumjonbatterier i Europa," säger Christer Bergquist, CFO och vice vd för Altris, i ett separat pressmeddelande. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1