Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Bizmaker
Elektronikproduktion |

Lumiary får mångmiljonstöd för att bygga mikrofon

Härnsandsbolaget Lumiary har på kort tid tankat kassan med åtskilliga miljoner för utvecklingen av en ny mikrofon som med hjälp av laserteknik ska kunna höra lika bra som det mänskliga örat.

Eller höra bättre än det mänskliga örat, til och med, tillägger Härnösandsbolaget i ett pressmeddelande. 

Lumiarys grundare Per Grön är programmerare som tidigare jobbat på Spotify och på Google i Zürich. Idén till mikrofonen kommer ur hans intresse för musik och ljudteknik, där högsta möjliga kvalitet alltid varit en utmaning.

Arbetet med hans egen lösning började under tiden i Zurich, men för ett år sedan flyttade han till Härnösand och satsade allt på Lumiary tillsammans med Andreas Lundström, den andra i Lumiary-teamet.

Genom att använda laser för att mäta ljudvågornas svängningar hävdar Lumiary att man kan uppnå en renare ljudupptagning, i ett mycket större dynamiskt omfång.

"När det gäller mikrofoner för konsumentelektronik har två stora företag i dag 80 procent av marknaden. Den största anledningen är att de har lite, lite lägre brusnivå i sina mikrofoner än resten, berättar Per Grön i pressmeddelandet.

Efter förstudier satsar Lumiary nu på en fungerande prototyp. För att bredda sitt svenska nätverk och få hjälp med affärsutveckling kontaktade Per BizMaker och tog plats i företagsinkubatorn där. Bland annat har Per fått hjälp att koppla in den nationella innovationsmyndigheten Vinnova, som beviljade en miljon kronor i ekonomiskt stöd.

"Nu satsar vi på att hitta en första tidig produkt, en minimum viable product, som sannolikt kommer att bli en proffsmikrofon för studior och tv-produktion. Men det långsiktiga målet är att ersätta mikrofoner i vanlig hemelektronik," säger Per Grön i pressmeddelandet.

De tilltänkta användningsområdena för Lumiarys teknik är konsumentelektronik som mobiltelefoner, videokonferenser och enheter med röstkontroll, men också i avancerade system som självkörande fordon, drönare och liknande där mikrofoner kan användas för ekolokalisering och navigering.

Ytterligare miljoner

I ett separat pressmeddelande från i går, 11 januari framgår det att Lumiary, med internationella samarbetspartners, även har beviljats över 40 miljoner kronor i finansiering för utvecklingen av nästa generations mikrofonteknik genom EIC Pathfinder (Europeiska innovationsrådets program för utveckling av banbrytande teknik).

Med start i februari kommer Lumiary att samordna och leda det fyraåriga projektet Pionear, som involverar sju europeiska samarbetspartners inom elektronik, forskning och utveckling. 

– I det här projektet ska vi använda komponenter som gör det möjligt att massproducera mikrofonen, i många miljoner exemplar. Vi skapar ett format som gör att den kan användas i konsumentelektronik, säger Per Grön i pressmeddelandet.

Projektet sträcker sig fram till 2028, och då är planen att ha en mikrofon för konsumentelektronik redo att visa upp och börja tillverka. Det kommer att kräva ytterligare tid och stora investeringar.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-26 09:38 V22.4.33-2
Annons
Annons