Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Ericsson
Teknik |

Mutanklagade Ericsson-kvartetten frikänd

De var misstänkta för att ha mutat offentliga tjänstemän i Djibouti. Först frikändes de tidigare Ericsson-anställda i Solna tingsrätt - nu frikänns även i Svea hovrätt.

Enligt åklagarna ska överföringar om drygt två miljoner dollar till ett konto som tillhörde konsultbolaget Ashur International SARL ha innefattat mutor eller otillbörliga belöningar till Attorney General i Djibouti Djama Souleiman, presidenten i Djibouti samt den verkställande direktören för Djibouti Telecom SA.

”Skälen för detta är i huvudsak att åklagaren inte har lyckats bevisa att två av de tre påstådda mottagarna av mutor eller otillbörliga belöningar ingår i den begränsade krets av mutbara personer som anges i den vid tidpunkten gällande lagstiftningen,” skrev Solna tingsrätt i ett nyhetsinlägg från i juni 2022. 

Nu framgår det att Svea hovrätt går på samma linje som tingsrätten och friar de fyra, tidigare Ericsson-anställda, rapporterar TT.

"Åklagarna har gjort gällande att de tilltalade tillsammans och i samförstånd har gjort sig skyldiga till den åtalade brottsligheten. Hovrätten konstaterar dock att det inte finns något i den muntliga eller skriftliga bevisningen som visar att samtliga tilltalade har gjort upp eller tagit del i en gemensam brottsplan i samband med att 3G-avtalet ingicks," skriver Dagens Juridik


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2