Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© NKT (används i illustrativt syfte)
Elektronikproduktion |

Stor ingenjörsjakt i Blekinge

Enligt en kartläggning från Techtank och Teknikcollege Sydost har Blekinges industri ett stort behov behov under de kommande fem åren. Regionen behöver nämligen säkra tusentals rekryteringar.

Kartläggningen visar att 100 industriföretag söker sammanlagt 5 000 tjänster i Blekinge med omnejd under de kommande fem åren. Det står i ett pressmeddelande. 

Och det rör sig om flera olika yrkeskategorier, exempelvis ingenjörer, elektriker, mekaniker, tekniker, automationsingenjörer, processoperatörer, CNC-operatörer och svetsare. Parterna bakom kartläggningen skriver att företagen identifierar flera viktiga kompetensområden för framtiden, inklusive AI, automation, digitalisering, hållbarhet/miljö, kvalitet och processkunskap.

Kommunerna som figurerar i kartläggningen är Karlskrona, Karlshamn, Ronneby, Olofström, Sölvesborg + Bromölla, Emmaboda + Nybro + Torsås samt ett segment kallat Övriga inkluderande Hässleholm, Osby, Tingsryd, Växjö och Östra Göinge. 

Kommuner (antal företag)IngenjörerÖvriga yrkeskategorierTotalt
Karlskrona (14)5529591511
Karlshamn (22)5175101027
Ronneby (18)212499711
Olofström (19)62526588
Sölvesborg + Bromölla (14)102370472
Emmaboda + Nybro + Torsås (7)155337492
Hässleholm, Osby, Tingsryd, Växjö och Östra Göinge (9)67196263
© Techtank och Teknikcollege Sydost

Vilka företag som medverkat i kartläggningen framgår inte, men Evertiq vet att Orbit One, numera en del av Hanza, har en tillverkningsenhet i Ronneby. Automationskonsulterna Spectrum Technology, där Orbit One är delägare, finns i Karlshamn, en kommun där även NFO Drives är baserade, som erbjuder frekvensomriktare för styrning av elektriska motorer. 

Yaskawa, en tillverkare av industrirobotar samt el- och servomotorer, har ett säte i Torsås. I Hässleholm finns kabeltillverkaren Imak. I Osby finns en tillverkare av sensorer för trådbrott och trådövervakning, samt mät- och energisystem, Eltex. 

I Växjö finns stora aktörer i form av batteritillverkaren Micropower Group, Mildef-ägda Handheld, JLT Mobile, Scandinova-ägda Scandotronic, Now Electronics, samt TMS Electronics. I Väckelsång utanför Tingsryd finns kraftelektronikbolaget Hughes Power Systems. Och i Karlshamn finns kabeljätten NKT. 

Nedanför följer vanligt återkommande svar från företagen gällande kompetens som är svår att rekryter samt anledningar till svårighet att hitta rätt kompetens.

Kompetens som är svårast att rekrytera 

Ingenjörer (elektronik, maskin, automation)
Underhållspersonal (mekaniker, elektriker)
CNC-operatörer
Tekniker (automation, kvalitet)
Elmontörer/konstruktörer
Svetsare
Konstruktörer
Plåtarbetare
Processoperatörer
Ledande roller samt olika specialistroller
© Techtank och Teknikcollege Sydost

Anledningar till svårigheten att hitta rätt kompetens 

Underskott – för få utbildade (med rätt kompetens) i regionen
För få sökande till relevanta utbildningar
För få kvalificerade sökande på arbetsmarknaden
Dålig matchning mellan arbetsmarknadens behov och tillgängliga utbildningar
Få/fel utbildningar i regionen – eller för dåliga
Hög efterfrågan och stor konkurrens (bland annat då flera stora företag växer snabbt och mycket)
Det geografiska läget (ej attraktivt för unga) 
Lågt intresse för teknik från tidig ålder  
© Techtank och Teknikcollege Sydost

"För att lösa behovet krävs både gemensamma insatser inom länet, och insatser för att attrahera nya invånare. Förbättrad infrastruktur och fler attraktiva boenden för olika målgrupper behöver komma på plats. Dessutom kan den goda livskvaliteten lyftas mer," menar företagen i pressmeddelandet. 

Techtank och Teknikcollege uppger sig använda en regional kompetensplattform för att samla olika aktörer på något sätt jobbar med kompetensförsörjning mot industrin, till exempel kommuner, vuxenutbildning, yrkeshögskola, högskola, för att se vilka aktörer som kan ansvara för olika insatser framöver.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-26 09:38 V22.4.33-2
Annons
Annons