Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt
Elektronikproduktion |

Northvolt tankar kassan med 50 miljarder kronor

Den svenska batteritillverkaren meddelar att man tagit in sin största finansiering hittills, cirka 50 miljarder kronor. Kapitalet kommer att användas för expansionen av batterifabriken i Skellefteå men även även för att förverkliga Northvolts planer för batteriåtervinning.

Lånet som är på 5 miljarder dollar tillhandahålls av en grupp om 23 kommersiella banker, samt Europeiska investeringsbanken (EIB) och Nordiska investeringsbanken (NIB), som båda stöds av Europeiska kommissionens InvestEU-program.

Idag har den svenska batteritillverkaren långsiktiga avtal på över 55 miljarder dollar, närmare 572 miljarder kronor, med storföretag som BMW, Scania, Volvo Cars och Volkswagen Group – något som säkerligen hjälpte till vid finansieringen.

I ett pressmeddelande kommer Norvolt i huvudsak att använda den nytankade kassan för att expandera sin gigafabrik Northvolt Ett i Skellefteå. Förutom expansionen av katodproduktion och celltillverkning uppe i norr kommer kapitalet även att användas till expansionen av bolaget intilliggande återvinningsanläggning, Revolt Ett.

– Denna finansiering är en milstolpe för den europeiska energiomställningen. Den kommer möjliggöra för oss att förverkliga hela potentialen av Northvolt Ett och visar att cirkulära, hållbara affärsprinciper är grundläggande för framgång inom dagens industri, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2