Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ESA
Teknik |

Ikväll är det dags, Svenske astronauten redo för avfärd

Klockan 23.11 svensk tid är det dags, dags för för Sveriges nästa astronaut, Marcus Wandt, att göra sin rymdfärd till den internationella rymdstationen ISS.

Idag är Marcus Wandt och hans astronautkollegor fullt upptagna. De kommer att gå igenom hela uppsändningsproceduren i detalj en allra sista gång för att ikväll sändas ut i rymden i en med en Falcon 9-raket från Kennedy Space Center i Florida. Efter nio minuter når astronauterna omloppsbana och sedan tar det cirka 36 timmar att nå fram till rymdstationen.

– Det senaste året har jag längtat efter att få åka ut i rymden. Just nu är jag helt uppfylld av en känsla av stor förväntan blandad med total fokus på allt jag ska göra och få uppleva, säger Marcus Wandt i ett pressmeddelande.

Resan till astronauternas nya hem och arbetsplats i rymden kommer som sagt att ta cirka 36 timmar. Dragon-kapseln flyger på autopilot men kommer att övervakas och kan styras av besättningen om det behövs. Kapseln dockar med internationella rymdstationen, ISS, och förblir dockad under hela uppdraget innan det är dags att återvända till jorden. Den fungerar även som ”livbåt” för besättningen i händelse av en nödsituation.

Marcus Wandt säger i pressmeddelandet att han tror att upplevelsen kommer påminna om när han som första pilot någonsin skulle flyga det helt nya Gripen-planet, efter flera år av förberedelser.

– Jag minns varje moment från att jag klev upp på morgonen tills jag var uppe i luften, i detalj och med stor skärpa. Det är så jag tror att mitt närmaste dygn kommer att bli, säger Marcus Wandt. 

Uppsändningen kan följas online, med start 21:15, på ESAs webbtv.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1