KTH och KI introducerar ett chip för ögat
KTH och Karolinska institutet har utvecklat ett chip för placering i det mänskliga ögat som hävdas ge nya möjligheter för cellbaserade medicinska behandlingar, till exempel vid diabetes typ 1 och 2.
KTH skriver att chipet, eller den "medicinsk mikroenheten", som den kallas, möjliggör "exakt och stygnlös" positionering av miniorgan i ögat. Tekniken öppnar för en möjlighet till cellbaserad terapi, till exempel av diabetes, med ögat som bas. Det står i ett pressmeddelande.
Ett exempel på miniorgan i ögat, menar KTH, är de så kallade "langerhanska öarna", som är den den insulinproducerande delen i bukspottskörteln.
"Vi har konstruerat den medicinska enheten så att den kan hålla levande miniorgan i en mikrobur med en ny klaffdörrsteknik, detta för att undvika behovet av ytterligare fixering," säger Wouter van der Wijngaart, professor vid avdelningen mikro- och nanosystem på KTH, i pressmeddelandet.
"Vi har utformat hela enheten som en kil, och därmed kan vi mekaniskt fixera strukturen i vinkeln mellan regnbågshinnan och hornhinnan i den främre ögonkammaren," tillägger Anna Herland, universitetslektor vid avdelningen för bionanoteknologi på KTH, Scilifelab samt forskningscentret AIMES vid KTH och KI, i pressmeddelandet.
Teknologin har testats på möss, står det.
"När vi testade tekniken i möss observerade vi att enheten behöll sin position i den levande organismen i flera månader och att miniorganen snabbt integrerades med värddjurets blodkärl och fungerade normalt," säger Anna Herland.
Herland skriver att uppfinningen är ett första steg mot avancerade medicinska mikroenheter som kan lokalisera och övervaka funktionen hos celltransplantat.
"Vi har konstruerat vår enhet för att positionera miniorgan, såsom organoider och Langerhanska öar, utan begränsning av näringstillförseln till cellerna. Vårt arbete visar också den första mekaniska fixeringen av en enhet i ögats främre kammare. Vår design kommer att möjliggöra framtida integrering och användning av mer avancerade enhetsfunktioner som integrerad elektronik eller läkemedelsfrisättning," säger Herland.