Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ABB
Elektronikproduktion |

ABB under lupp – spionagemisstankar efter Kinakontakter

Kraft- och automationsbolaget ABB utreds just nu av den amerikanska kongressen för bolagets kontakter i Kina. Kontakter som misstänks kunna leda till säkerhetshot som spionage, men även andra typer av hot.

Utredarna vill ha svar på huruvida ABB har samarbetat med Kinas underrättelseväsende, och hittills har bolaget lämnat ”oroväckande” svar på deras frågor, det rapporterar Ekot.

Utredningen tar avstamp i att ABB inte bara gör affärer med känsliga verksamheter i USA, som tillexempel det amerikanska försvaret, utan även Kina – med bland annat ett statsägt bolag som sköter datainstallationer på containerkranar åt ABB. Kranar som sedan säljs till USA. Detta är något man befarar kan leda till att exempelvis amerikanska hamnar kan utsättas för spionage. 

Granskningen bedrivs av utskottet för inrikessäkerhet, och mer specifikt kinautskottet i det amerikanska representathuset. ABB har under utredningen besvarat på en rad frågor och lämnat över en stor mängd dokumentation till utredarna. Men ABBs korta svar att man "strävar efter att följa lagarna där man har verksamhet" kallar utredarna för oroväckande. 

Nu kräver utskottet att vd Björn Rosengren förklarar sig. I en kommentar till Ekot uppger ABB att man förbereder ett svar och att bolaget tar frågan på allvar.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1