Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Wihlborgs
Teknik |

Från 35 till 400 anställda på sju år

Tillgång till rätt kompetens, utbyte mellan närliggande företag, närhet till universitet och möjlighet att växa i samma område. Det beskrivs som anledningarna till att Volvo Cars utvecklingssäte kunnat växa från 35 till 400 anställda på sju år.

Volvo Cars är kanske främst förknippat med Göteborg, men den svenska biltillverkaren har också en bas för utveckling i Lund. Här ligger fokuset på inbyggd mjukvara, kort sagt kopplingen mellan hårdvara och mjukvara och uppkopplingen till omgivningen. Det hela utgör grunden för framtida självstyrande, uppkopplade Volvobilar.

Volvo Cars i Lund har sitt säte i Ideon Science Park, i fastigheten Delta 3, och här har man fått utvecklas i takt med den kraftiga tillväxten. 

Henrik Svensson, utvecklingschef för mjukvaruplattform och -tjänster samt platschef på Volvo Cars i Lund, har varit med sedan starten. Han jobbade tidigare för Intel där han och kollegorna fick i uppdrag att hitta en ny uppdragsgivare till den Intelavdelning som fram till juni 2016 utvecklade mjukvara för telefoner och tablets. Man var inte direkt sugna på att bli ett konsultbolag, utan ett produktutvecklingsbolag låg närmare. När Volvo Cars sedan visade intresse för teamet föll bitarna på plats, det framgår av ett pressmeddelande.

Anledningen till att den kraftiga tillväxten skett just i Lund är att den höga kompetensen inom inbyggd mjukvara som bilföretaget eftertraktar finns just här. Kompetensen kommer delvis från utbildningar inom Lunds Universitets tekniska högskola (LTH), som är granne med Ideonområdet, men i lika stora delar från den upparbetade erfarenhet från stora företag som finns i området – företag som Axis, Ericsson, Sony, Bosch och så vidare.

– Det är lättare att rekrytera om det finns fler företag i samma kluster som behöver samma kompetens. Medarbetaren får en trygghet i att det finns en redundans och en möjlig karriärutveckling. Här i Lund finns också en stor volym av människor som varit med och produktifierat mjukvara i konsumentprodukter, och dessutom ofta på flera olika bolag. Vi hade inte kunnat växa så fort med så hög kvalitet om vi suttit någon annanstans, säger Henrik Svensson i pressmeddelandet.

Men om Volvo Cars – och andra bolaget – ska fortsätta växa behövs fler teknik- och mjukvaruutbildade på marknaden, och idag är det allt färre som väljer att gå på teknisk högskola. 

Därför engager sig platschefen och kollegorna i aktiviteter för att inspirera fler att välja teknisk utbildning. Ett exempel är Ideon Coder Kids, som på loven inspirerar mellanstadieelever att lära sig programmera – tillsammans med medarbetare från olika storbolag på Ideon. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2