Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© MEMPHIS Electronic
Analys |

Minnestrender: Vad är hett inom halvledarminne år 2024

Om 2023 bevisade något, är det att halvledarindustrin, och framförallt minnessegmentet inte är för de svaghjärtade. Men 2024 kommer att bli mycket bättre för minnetillverkare, dock kommer det också att bli lite tuffare för OEM:are och IDM:are som måste säga adjö till fyndpriserna från 2023. Men hur kommer året att se ut? Här är de fem främsta minnestrenderna för 2024.

Marco Mezger, verkställande vice VD och COO på Neumonda

En ökning i pris

Detta borde inte komma som någon överraskning då analytiker förutspått prisökningar sedan andra halvåret 2023. Gartner förutspår en imponerande tillväxt inom minnessegmentet på hela 66,3 procent. Denna siffra är en kombination av tillväxttakterna för NAND (+49,6 procent) och DRAM (+88 procent).

TrendForce är något mer försiktiga och förutspår en tillväxt på 20 procent för DRAM, och för NAND en prisökning på 50 procent eller mer för att tillverkarna ska bli lönsamma igen.

DDR5 blir standard

Den årliga tillväxttakten för genomsnittlig DRAM-kapacitet beräknas till cirka 12,4 procent. En av anledningarna är att Intels nya Meteor Lake-processorer som kommer att gå i massproduktion 2024. Den här plattformen är helt beroende av DDR5 och LPDDR5. På grund av detta ökar stora halvledartillverkare sin tillgängliga kapacitet för DDR5-minne. Kontentan är att detta är en indikation att DDR5 kommer att bli standard under andra halvåret 2024. Det är bara en tidsfråga innan DDR5 blir en mainstream minnetesknik inom industriella och inbyggda konstruktioner.

AI driver minnesefterfrågan

Introduktionen av Chat GPT har tagit världen med storm med effekten att generativa AI-applikationer ökar efterfrågan på AI-servrar. Trendforce uppskattade att mer än 1,2 miljoner AI-servrar kommer gick online i slutet av 2023. Det är en ökning från år till år med 37,7 procent. Trendforce räknar också med att denna siffra kommer att växa med 38 procent 2024,i den utsträckning att AI-servrar kommer att utgöra 12 procent av alla serverleveranser.

Även om vissa kanske tror att detta är en kortsiktig hype, en fluga, fann en färsk undersökning från Gartner att endast 2 procent av företagsledare inte hade några planer på att experimentera med generativ AI. Nästan 70 procent ansåg att fördelarna med GenAI övervägde riskerna.

HBM sticker ut som en kritisk DRAM-produkt för AI. Med den ökande komplexiteten i träningsmodeller och applikationer förväntas efterfrågan på HBM skjuta i höjden. Eftersom det genomsnittliga enhetspriset för HBM är flera gånger högre än andra DRAM-produkter, beräknas HBM år 2024 ha en årlig tillväxt på 172 procent.

Låg strömförbrukning får ett centralt fokus

Nackdelen med nya teknologier som generativ AI är att de kräver mycket energi. Forskning visar att det krävs lika mycket energi att generera en endaste bild med AI som att ladda en telefon. En annan studie visar att den nuvarande AI-tekniken använder 29,3 terawattimmar per år, lika mycket som hela Irland.

Förutom AI kräver IIoT (industriellt internet of things) och trenden mot mer databearbetning och intelligens vid kanten också lågenergikomponenter för en längre batteritid. Av denna anledning kommer lågeffektminnesprodukter som LPDDR4 och LPDDR5 att lyftas fram under 2024.

Hållbarhet i tillverkningsprocessen får prioritet

Energiförbrukning är bara en pusselbit mot ett hållbarare process. Då miljölagar världen över blir allt hårdare är det desto viktigare för tillverkare att gå över till grönare produktion såväl som hållbara produkter.

Minnestillverkare arbetar mot nollutsläppsproduktion och jobbar ständigt med metoder för att minska vatten- och energiförbrukningen, som exempelvis användandet av lägre temperaturer i lödningsprocessen.

Dessutom är minskningen av skadliga material i minnesprodukter ett stort fokus, då undantag från ROHS- och REACH-direktiven fasas ut även för äldre generationer och äldre produkter. Så förutom helt blyfria DDR5-moduler som introducerades 2023, kommer vi även att se blyfria versioner av hela spektrumet av DRAM-moduler 2024, ända ner till DDR1-moduler.Neumonda grundades med ambitionen att bygga den mest omfattande expertisen inom minnesapplikationer under ett tak genom att kombinera minnesdistribution, produkttillverkning och IP.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1