Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Stefan Kalm / Saab
Elektronikproduktion |

GlobalEye har landat i Sverige

Det var under sommar 2022 som Försvarets materielverk (FMV) skrev ett avtal med Saab för köpet av två spanings- och ledningsflygplan. Nu har det första GlobalEye-planet "landat".

Flygplanen, som får den svenska beteckningen S 106, är en vidareutveckling av Saabs GlobalEye, vilket innebär att de är anpassade för svenska försvarsuppgifter och internationell samverkan.

– Det är en businessjet av typen Bombardier Global 6000, som ska byggas om till ett spanings- och ledningsflygplan med den karakteristiska radarn på taket, säger Nils Schroeter, projektledare FMV, i ett pressmeddelande.

Försvarets nuvarande spanings- och ledningsflygplanen har funnits i olika versioner sedan sent 1990-tal och har används för att övervaka luftrummet. Dessa plan kommer att tas ut ur service om några år och kommer därför ersättas av det nya flygplanet S 106.

– S 106 kan inte bara flyga mycket längre och högre än de nuvarande planen, utan Försvarsmakten kommer också att få en ny förmåga med systemen som är inne i flygplanen. Det blir en game changer i hur man kan uppträda, förklarar Nils Schroeter.

I och med att det första planet nu landat på svensk mark påbörjas en övergång från fasen där man fokuserat på design och vilka förmågor planet ska ha, till att det nu faktiskt byggs.

– Nu blir det vi har tänkt och diskuterat med Försvarsmakten och Saab verklighet. Det har hittills varit mycket pappersarbete, men nu finns det något vi kan gå fram och ta på, säger Nils.

Under de närmaste tre åren kommer Saab att bygga om flygplanen så att de motsvarar den beställda konfigurationen.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2