Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Polestar
Elektronikproduktion |

Volvo Cars överväger släppa Polestar

Volvo Cars kunde redovisa en vinstökning om 43 procent för 2023 – ett rekordår helt enkelt. Samtidigt överväger biltillverkaren att justera sitt aktieinnehav i Polestar för att koncentrera resurserna på sin egen resa. 

Förra veckan stod det klart att Polestar behöver minska på kostnaderna och varslade 15 procent av sin personalstyrka globalt. Totalt handlar det om 450 anställda, varav 250 tjänstemän i Göteborg och Sverige.

Nu har ägaren Volvo redovisat sina siffror för det fjärde kvartalet och 2023 och det framgår att bolaget är redo att släppa kontrollen över Polestar. 

"När Volvo Cars går in i nästa fas av sin transformation, inklusive omfattande investeringar för att skapa och införa ny teknik och framtidssäkrade produktionsanläggningar, ligger företagets fokus på att utveckla Volvo Cars och koncentrera sina resurser på sin egen ambitiösa resa," går det att läsa i ett pressmeddelande.

Volvo Cars utvärderar därför en potentiell justering av sitt aktieinnehav i Polestar, inklusive en utdelning av aktier till sina egna aktieägare. Detta kan leda till att Geely Sweden Holdings blir en betydande ny aktieägare.

Ett annat resultat av det hela är att Volvo Cars inte kommer att öppna plånboken för Polestar framåt. Däremot kommer Geely kommer fortsätta att ge fullt operativt och finansiellt stöd till elbilstillverkaren framöver.

Samtidigt är man noga med att påpeka att Volvo Cars och Polestars operativa samarbete kommer att fortsätta, inklusive forskning och utveckling, tillverkning, eftermarknad och försäljning.

Volvo skriver vidare att man kommer att förlänga återbetalningsperioden för det befintligta konvertibellånet till Polestar med 18 månader till slutet av 2028.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1