Northvolt kan köpa kobolt från Kongo
Den svenska batteritillverkaren fördjupar sitt arbete i Kongo. Går med i Fair Cobalt Alliance för att ”hjälpa till att bygga en mer socialt ansvarsfull koboltgruvsektor.”
Kobolt är en viktig, tillika kontroversiell metall för att bygga batterier, och den Demokratiska republiken Kongo (DRC) är världens största källa till den kobolt som används i de flesta batterier på marknaden idag.
Northvolt har tidigare, under 2021, uttryckt ett intresse för att bryta kobolt i Sverige, som uppges finnas i åtminstone 50 fyndigheter, men som i dag inte bryts i landet. Rent logistikmässigt, operationellt och miljömässigt skulle det finnas många fördelar med en geografiskt kompakt värdekedja – hemma i Sverige nära fabriken i Skellefteå. Men det är svårt att få tillstånd till en ny gruva i Sverige.
Kobolt är som känt ett kontroversiellt ämne, och det har tidigare rapporterats om livsfarliga arbetsvillkor och barnarbete vid koboltbrytning i Kongo.
Northvolt skriver i en uppdatering där man meddelar sitt deltagande i Fair Cobalt Alliance att man vid olika tillfällen har kontaktats av intressenter i DRC som bett om batteritillverkarens engagemang med landets gruvor och andra aktörer – delvis för att stödja förbättra arbetsförhållandena i utvecklingsregionen.
Northvolt menar att man insåg att det, som en storskalig tillverkare av koboltberoende batterier, skulle vara omöjligt att helt undvika kobolt från Kongo, med tanke på dess närvaro i den globala försörjningskedjan.
”Att undvika engagemang med Demokratiska republiken Kongo skulle också vara opraktiskt för företag, som Northvolt, som syftar till att återvinna batterimaterial som återvinns från uttjänta marknaden, eftersom detta oundvikligen skulle leda till engagemang med kongolesisk kobolt,” skriver Northvolt.
I över ett år har man nu jobbat på olika nivåer med intressenter från Kongo, inklusive gruvor, organisationer och andra grupper som tillhandahåller nödvändig kunskap och insikt om den lokala försörjningskedjan. Målet är att möjliggöra långsiktiga inköp från regionen.
Bolaget skriver vidare att man utvärderat planer för att förbättra både social och miljömässig hållbarhet, och provat koboltmaterial från landet i syfte att hitta långsiktiga partners för framtiden. Och det är därför man går med i Fair Cobalt Alliance, som är en Icke-statlig organisation med flera intressenter, sammansatt av aktörer från hela världen som syftar till att stärka och professionalisera landets småskaliga gruvsektor.
Samtidigt Northvolt att man inte är redo att köpa kobolt från småskalig gruvdrift i detta skede. Men att man är övertygade om att engagemang snarare än undvikande är lösningen.