Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Nilar
Elektronikproduktion |

Köparen av Nilars konkursbo backar

Evertiq har tidigare rapporterat om Nilars konkurs den 30 november och hur den, enligt facket, kom som en överraskning. Det såg dock ut som att det fanns ett ljus vis slutet av tunneln när konkursboet köptes räddades det av nybildade bolaget Betang – som nu drar tillbaka sitt bud.

Den svenska batteritillverkaren har en fabrik i Gävle och det har tidigare rapporterats om att verksamheten befann sig i ett akut behov av pengar. Bolaget gick i november 2023 ut och sa att man såg ett väsentligt finansieringsbehov över de kommande åren för att uppnå de målsättningar som fanns i affärsplanen.

Nilar hade ä efter en översyn av bolaget gjort bedömningen att utsikterna för att hitta en långsiktig finansieringslösning såg ytterst begränsade ut. Dagen efter att Nilar gått ut och offentliggjort sitt ansträngda och akuta likviditetsbehov ansökte man om att försätta bolaget i konkurs.

I mitten av januari såg det dock ut som att det skulle kunna finnas en räddning på horisonten för stora delar av verksamheten. Gefle Dagblad rapporterade om hur det nystartade företaget Betang skulle kliva in och ta över på konkursboet – något som skulle innebära att cirka 40 av de drygt 100 anställda skulle få behålla jobbet.

Gunnar Wieslander, styrelseordförande i Nilar vid konkurstillfället, var ett av namnen bakom Betang. Tillträdesdatum var planerat till den första februari, men  innan vi nådde dit drog Betang tillbaka sitt bud.

– Vi har kommit fram till att det inte finns förutsättningar att driva det här vidare och kommer därför inte att starta upp verksamheten igen, säger Gunnar Wieslander, Betang, till tidningen Ny Teknik.

Enligt  Wieslander finns det allt för stora osäkerheter i när man skulle vara klara med batteriet – som bygger på en nickelmetallhydridteknik. Det hela innebär att det inte går att bedöma hur mycket pengar som skulle behövas, och därför valde man att inte gå vidare.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2